Jak uvařit hovězí maso

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak uvařit hovězí maso

    Jak uvařit hovězí maso

    Hovězí maso ke svému uvaření potřebuje více času, než např. vepřové či kuřecí. Klidně i 3 či 4 hodiny. Záleží totiž na samotné velikosti masa, v neposlední řadě také na stáří daného kousku hovězího. Čím hrubší je mozaika masa (svalových vláken), tím starší byla porážená kráva. Kus hovězího masa vcelku budeme rozhodně vařit delší dobu, než menší hovězí kousky.

    Maso před samotným vařením opláchneme pod tekoucí vodou. Vaříme ho v dostatečném množství osolené vody, je nutné, aby celé maso bylo ponořené. Aby bylo maso po uvaření co nejlepší, vkládáme ho do hrnce s horkou vodou a vaříme do změknutí. Po vložení do horké vody se maso na povrchu zatáhne a všechno dobré tak zůstane uvnitř masa.

  2. Jak uvařit hovězí maso na omáčku

    Pokud budeme vařit hovězí maso na omáčku, třeba na koprovku, je nasnadě tzv. zabít dvě mouchy jednou ranou. Uvaříme hovězí maso a zároveň můžeme získat i hovězí vývar. Maso podáváme s omáčkou a vývar z hovězího masa lze použít právě při přípravě omáčky. S vařením hovězího masa je tedy nejlepší začít den předem (nebo hodně brzy ráno).

    Bude-li nám takto hovězí maso sloužit hned dvakrát, rozhodně ho vkládáme do hrnce do horké, lehce osolené vody (nemusí ale vyloženě vřít). Obecně se totiž říká, i když více v souvislosti s vývarem, že pokud chceme dobré maso, přidáme ho do hrnce až do teplé vody. Je-li nám osud masa lhostejný, vložíme ho do vody studené.

    Ze začátku varu se bude na hladině tvořit pěna. Tu lze sbírat pomocí lžíce či naběračky. Jakmile se tvořit přestane, přidáváme další ingredience.

    K hovězímu masu do hrnce lze přidat různé druhy koření i zeleniny (zvlášť kvůli chuti vývaru). Použít můžeme cibuli, mrkev, petržel, celer, bobkový list a černý pepř. Koření přidáváme dříve, zeleninu až zhruba půl hodiny před koncem varu.

    Hovězí maso na omáčku budeme vařit vcelku a je nutné počítat s minimálně až 3 hodinami varu (záleží na velikosti a stáří masa). Důležité ale je, aby se voda nevařila až moc. Stačí totiž, když bude lehce pobublávat.

    Je-li maso uvařené zjistíme jednoduše jeho ochutnáním. Před podáváním na talíř maso nakrájíme na tenoučké plátky.

  3. Jak uvařit hovězí maso, aby bylo měkké

    Aby bylo maso po uvaření krásně měkké, vložíme ho do hrnce do horké vody. Nevaříme klokotem, stačí, když bude voda lehce probublávat. Hovězí maso necháme vařit 2 až 3 hodiny, ochutnáme ho, a je-li přesně dle našeho gusta, máme hotovo. Pokud ne, necháme ho ještě chvíli vařit a průběžně ho kontrolujeme.

  4. Jak uvařit hovězí maso v tlakovém hrnci

    Tlakový hrnec, třeba i multifunkční tlakový hrnec, nám v kuchyni šetří čas i energii, neboť všechny pokrmy mají díky němu zkrácenou dobu přípravy.

    Hovězí maso do tlakového hrnce vkládáme do teplé vody, kterou jsme osolili a přidáme koření. Přivedeme k varu (obsah hrnce, po vložení masa do vody, musí být maximálně do 2/3) a jakmile začne papiňák syčet unikající párou, stáhneme plotýnku na menší výkon.

    Hovězí maso vcelku v tlakovém hrnci vaříme minimálně 45 minut. Po uplynutí této doby tlakový hrnec (dle návodu konkrétního hrnce) otevřeme a o uvaření hovězího masa se přesvědčíme ochutnáním.

    Lidem s citlivým trávením může být po jídle připravovaném v tlakovém těžko. Pod vysokým tlakem se totiž mění struktura bílkovin a stává se pro některé lidi hůře stravitelnou. Pokud na sobě pozorujete takové těžkosti, připravujte maso pouze v běžném hrnci, klasickým pomalým varem.

  5. Jak uvařit hovězí maso na rajskou

    Hovězí maso na rajskou uvaříme podle návodu ze druhého boxíku, neboť je to návod na uvaření hovězího masa na omáčku. Lze ho tedy využít univerzálně při přípravě jakékoliv omáčky, ke které budeme podávat vařené hovězí maso.

  6. Jak uvařit hovězí maso na guláš

    Nejčastěji se připravuje guláš z hovězího masa – kližky. Je samozřejmě možné zvolit i jiný druh masa, ale při poctivém uvaření kližky nejenže dosáhneme výborné chuti, ale ještě nebudeme muset guláš přiliš zahušťovat.

    S uvařením hovězího masa na guláš nám pomůže Skrblíkův návod Jak uvařit guláš.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma hovězí


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás