Jak uvařit játra
-
Jak uvařit játra
Abychom mohli játra uvařit, je nezbytně nutné je nejprve koupit. Hlavním předpokladem pro výborný kulinářský zážitek jsou játra čerstvá. Je to obzvláště důležité, neboť játra, stejně jako ostatní vnitřnosti, se velice rychle kazí. Ani čerstvě koupené bychom je neměli v lednici dlouho skladovat. Čerstvá játra poznáme u řezníka jednoduše – jsou na povrchu lesklá. Zásadně tedy nekupujeme oschlé kousky.
Játra před samotnou tepelnou úpravou opatrně, přesto dobře, omyjeme a odstraníme blanky, případně i tuk a žilky. Dále s játry pracujeme dle vybraného receptu. Lze je pokrájet na nudličky a připravit na cibulce, kousky jater obalit v trojobale a osmažit, pokrájet je a napichovat na grilovací jehlu. Záleží na naší chuti.
Velkou předností jater je jejich rychlá příprava. Např. restovaná játra připravíme do 10-ti minut. Mohou nám tak posloužit jako výborná a rychlá večeře (v neposlední řadě i levná). V každém případě je ovšem vhodné nejprve zkusit 1 kousek při vaření rozkrojit. Jedině tak budeme mít opravdu jistotu, že jsou játra správně připravena.
Ideální je solit játra před koncem vaření, nebo až před samotným servírováním na talíř. Pokud bychom je totiž osolili moc brzy, mohlo by se stát, že nebudou přesně podle našich představ.
-
Jak uvařit játra s rýží
Pod pojmem játra s rýží si nejčastěji představíme játrovou omáčku s cibulkou, kterou podáváme s rýží. Jak uvařit játrovou omáčku si popíšeme níže, její příprava je překvapivě jednoduchá. S uvařením rýže nám poté může pomoci Skrblíkův návod Jak uvařit rýži. Pro gurmány jsou tu 3 tipy, jak uvařit rýži jako šéfkuchař.
Nejprve si připravíme játra podle návodu z prvního boxíku. V úvodu receptu budeme potřebovat i hrnec a taktéž oloupanou cibuli (1 kus).
Na rozpáleném tuku (2 – 3 lžíce) osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli. Jakmile cibule získá zlatou barvu, přidáme k ní pokrájená játra. Ze všech stran játra na cibuli orestujeme, přidáme mletý pepř, trochu drceného kmínu a podlijeme přiměřeným množstvím vody (lze použít i masový vývar). Játra dusíme doměkka (zda jsou měkká zjistíme jejich ochutnáním). Omáčku osolíme dle chuti.
Mezitím si připravíme jíšku. Základem bude hladká mouka a tuk. Čiliž tuk dáme do malého hrnce pozvolna rozehřát a zamícháme do něho stejné množství hladké mouky (např. chceme-li použít 2 lžíce mouky, rozehřejeme 2 lžíce tuku).
Jakmile jsou játra uvařená doměkka, na řadu přichází připravená jíška. Do omáčky ji přidáme s pomocí cedníku. Jíšku lijeme přes cedník a zároveň metličkou mícháme tekutinou v cedníku. Protože se jíška připravuje z mouky, je nutné ji následně v omáčce minimálně 15 minut ještě povařit. Další tipy pro vaření omáčky můžete najít zde.
Jíšku můžeme v omáčce nechat povařit i bez jater. V tom případě stačí uvařená játra z omáčky vyndat a postupovat dále přidáním jíšky. Zhruba po 10-ti minutách vložíme játra zpět a 5 minut ještě společně povaříme.
Játrovou omáčku podáváme s rýží.
Zatím žádné komentáře