Jak uvařit kapustu
-
Jak uvařit kapustu
Velice snadno. Vložíme ji, samozřejmě důkladně omytou, do vroucí osolené vody a povaříme. Doba varu závisí na velikosti kapusty – menší kousky vaříme kratší dobu. Především ale záleží na receptu, podle kterého se chystáme kapustu dále zpracovat.
Pokud totiž budeme připravovat karbanátky, kapustu stačí povařit pouze krátce v osolené vodě. Jestliže se ale chystáme k obědu či večeři připravit kapustu dušenou, dusíme ji do změknutí.
Ke kapustě je vhodné přidat např. kmín. Jedná se o nadýmavou zeleninu a kmín může nadýmání předejít.
-
Jak dlouho vařit kapustu na karbanátky
Kapustu na karbanátky stačí povařit krátce ve vroucí vodě, kterou jsme osolili. Slijeme a necháme ji v cedníku dobře okapat. Poté kapustu pokrájíme nadrobno, nebo pomeleme na masovém strojku a vymačkáme z ní přebytečnou vodu (abychom nemuseli přidávat hodně strouhanky). Karbanátky z kapusty můžeme v základu obohatit mletým masem, uzeninou či strouhaným sýrem, záleží na naší chuti.
Kapustové karbanátky (bez masa)
Kapustu si připravíme dle návodu výše. Přidáme 2 vejce (na středně velkou kapustu) a koření. Volíme téměř stejné, jako kdybychom dělali sekanou. Potřebujeme mletý pepř, sůl, česnek, tymián, majoránku a kmín. Dále do směsi dáme nadrobno nakrájenou cibuli a vše zamícháme.
Pokud nechceme přidávat čerstvou cibuli, lze ji předem osmažit na tuku. Přidáme strouhanku – pouze takové množství, aby vznikla vláčná, ale pevnější směs. Ze směsi tvarujeme karbanátky (snažíme se o to, aby byly stejně vysoké), které obalíme ve strouhance a smažíme je v dostatečné vrstvě oleje z obou stran dozlatova.
-
Dušená kapusta – recept
Na dušenou kapustu lze najít na internetu i v kuchařkách spousty receptů. Samozřejmě, neboť 100 lidí = 100 různých chutí. Skrblík Vám poradí, jak připravit dušenou kapustu na cibulce.
Na kvalitním tuku si zpěníme 1 cibuli, kterou jsme nakrájeli najemno. Poté přidáme pokrájenou kapustu, zhruba jednu středně velkou, na menší kousky. Osolíme, opepříme a přidáme trochu kmínu. Podlijeme dostatečným množstvím vody a dusíme doměkka.
Po změknutí kapusty do směsi zamícháme jíšku, kterou si připravíme z trošky másla a hladké mouky. Před tím, než dáme do kapusty jíšku, se ujistíme, že se většina vody vyvařila (můžeme i lehce scedit). Ještě krátce necháme projít varem (kvůli přidané mouce) a můžeme servírovat.
Výborně chutná dušená kapusta s vepřovým masem a vařeným bramborem.
-
Jak kapustu uskladnit a s jakým kořením ji vařit
Další tipy k přípravě kapusty přinášíme v článku zde. Uvádíme, jak kapustu uskladnit či s jakým kořením je vhodné ji vařit, aby tolik nenadýmala.
Zatím žádné komentáře