Jak uvařit mrkev
-
Jak uvařit mrkev
Mrkev uvaříme jednoduše. Pokud máme k dispozici mrkev čerstvou, před samotným vařením ji opláchneme, odkrojíme oba konce a oškrábeme. Nakrájíme ji na menší kousky, kolečka nebo ji lze i na struhadle nahrubo nastrouhat (záleží, v jakém tvaru se nám bude nejvíce hodit). Krátce, zhruba 2 – 3 minuty, pokrájenou mrkev osmahneme v hrnci na trošce tuku (máslo, olej), následně zalijeme horkou vodou a uvaříme ji, v ideálním případě, na skus. Čím déle ale budeme mrkev vařit, tím více budeme přicházet o cenné živiny.
Fázi s osmahnutím mrkve na tuku můžeme vynechat, mrkev přivést k varu pouze ve vodě a tuk přidat až k uvařené mrkvi (tuk je důležitý pro vstřebání vitamínů rozpustných v tucích). Jestliže budeme postupovat takto, je možné, že si při následné konzumaci uvařené mrkve budeme říkat, že výsledné chuti něco chybí. Postupem zmíněným výše mrkev zkrátka získá něco navíc a rozhodně nám to nezabere více času.
-
Dušená mrkev
Dušená mrkev, podávaná nejčastěji s bramborem, je nejen výborné a chutné zpestření jídelníčku, ale v převážné většině její přípravu k obědu ocení děti, bude-li připravena nasladko. Můžeme k dušené mrkvi připravit volské oko, podávat ji s hovězím, vepřovým či uzeným masem nebo dokonce v kombinaci s hráškem. Více o receptu na dušenou mrkev se dozvíte ve Skrblíkově návodu Jak uvařit dušenou mrkev.
-
Jak uvařit mrkev pro miminko
Mrkev je oblíbenou první zeleninou, kterou ochutnají naši nejmenší. Nejčastěji totiž maminky ze všech stran uslyší, že se začíná přikrmovat zeleninou – právě mrkvičkou. Sáhneme-li při vaření mrkve, nejen jako příkrmu pro miminko, po mrkvi např. z vlastní zahrádky, odmění nás krásně nasládlou chutí. Proto bývá oblíbená i mezi dětmi. Jak ale uvařit mrkev pro miminko, které teprve začíná ochutnávat něco jiného, než je mateřské nebo umělé mléko? Není to nic složitého.
Mrkev dobře omyjeme, odkrojíme konce a oškrábeme ji. Nakrájíme ji na malé kousky a v malém kastrůlku v trošce vody (aby byly všechny kousky ponořené) mrkev uvaříme doměkka. Až bude mrkev uvařená, vodu slijeme (vodu můžeme využít i např. do polévky) a mrkev buď rozmačkáme vidličkou, propasírujeme přes cedník, nebo podáme miminku BLW metodou (do ručky). Nezapomeneme ani na kapku kvalitního tuku, který k uvařené mrkvi přidáme. Tuk nám zajistí z mrkve vstřebání vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E a K).
Zatím žádné komentáře