Jak uvařit řepu
-
Jak uvařit řepu
Uvařit řepu je sice jednoduché, ale časově náročnější. Nejvíce záleží na velikosti řepy. Velikým přínosem je, pokud máme více kousků řepy, vařit společně menší kusy a odděleně větší kusy. Menší řepu totiž vaříme zhruba hodinu, větší řepy i dvě a půl hodiny. Je tedy nutné počítat s delším časovým horizontem. Postup pro samotné uvaření není vůbec složitý – stačí řepu opláchnout a vložit do hrnce, zalít vodou, přivést k varu a počkat, než se uvaří. To zkontrolujeme stejně jako např. u brambor – do řepy píchneme ostrým nožem a pokud projde hladce, je řepa uvařena. Následně řepu scedíme, necháme mírně vychladnout a ještě vlažnou oloupeme.
Za předpokladu, že nechceme řepu konzumovat syrovou nebo vařenou, můžeme řepu i upéct. Před pečením si zapneme troubu na 200 stupňů Celsia, řepu též pečlivě umyjeme, osušíme a každou jednotlivou řepu zvlášť zabalíme do alobalu. Všechny takto zabalené bulvy vložíme do pekáčku a dáme péct do předem vyhřáté trouby. I tady záleží na velikosti červené řepy. Menším kouskům stačí hodinka a větším hodiny dvě. Po upečení necháme zabalené řepy vychladnout. Až po vychladnutí řepu rozbalíme a oloupeme. Pečená řepa je úžasně jemná s příjemně nasládlou chutí.
Jestliže si uvaříme nebo upečeme řepy více, než jsem schopni v nejbližší době spotřebovat, lze ji po takovémto tepelném zpracování zamrazit. Ideálně řepu po oloupání nakrájíme na plátky nebo kostky, zamrazíme a využijeme v kuchyni později. Pokud nehodláme mrazit, uvařená řepa vydrží v lednici až týden.
Vařená i pečená řepa má v kuchyni všestranné využití. Lze ji přidat do polévky, salátů, hamburgerů, sendvičů, mletého masa nebo třeba těstovin. Rozhodně se jejího použití nemusíte obávat!
-
Jak uvařit řepu pro kojence
Samotná řepa pro kojence se připravuje stejně jako řepa pro starší děti či dospělé. Pro mladší kojence, cca do ¾ roku, je ale vhodné konzumovat řepu pouze vařenou. Starší kojenci zvládnou už i řepu pečenou. Oba dva postupy (vaření i pečení červené řepy) naleznete v prvním boxíku.
Obecně do příkrmu, ne pouze do červené řepy, je kojencům vhodné přidat kvalitní tuk, aby se z něho mohly vstřebávat i vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K). Kombinovat červenou řepu pro kojence můžete se zavedenými ostatními druhy zeleniny, vejcem nebo třeba masem. Starším kojencům je možné zkusit podávat např. placičky z červené řepy.
Zatím žádné komentáře