Jak uvařit rýži
-
Jak uvařit rýži
Samozřejmě můžeme vzít rýži, propláchnout ji, vložit do hrnce na plotnu, přilít vodu, osolit a vařit pod pokličkou 15 – 20 minut, dokud rýže nezměkne. Nejenže se nám může stát, že rýži naprosto rozvaříme, ale voda se nám i lehce vyvaří a rýži snadno připálíme. Pojďme se podívat na jednoduchý, ale přesto účinný recept, na báječnou rýži.
Ještě před přípravou surovin si najdeme na vaření rýže vhodný hrnec s pokličkou. Ideálně volíme hrnec nižší a zároveň širší – rýže se v něm hezky rozprostře a nebude se zbytečně vařit v několika vrstvách nad sebou. Při vaření rýže používáme poměr 1:1,5. Znamená to připravit si 1 hrnek rýže a 1,5 hrnku horké vody (při přípravě většího množství rýže samozřejmě násobíme). Potřebné množství rýže v sítku propláchneme pod tekoucí vodou a vložíme do hrnce na plotně, kde jsme si nechali rozpálit lžíci másla (oleje). Za stálého míchání rýži krátce osmahneme (rozhodně se nesmí připálit) a přilijeme horkou vodu. Osolíme, zamícháme, přidáme oloupanou cibuli vcelku a přikryjeme pokličkou. Necháme na plný výkon vařit asi 1 minutu a plotnu poté úplně vypneme. Rýži necháme na plotně a dobrých 15 minut si jí vůbec nevšímáme. Až uplyne čtvrt hodinka a rýže nám hezky dojde, je čas na její zkypření vidličkou. Pěkně zlehka rýži načechráme a můžeme servírovat na talíř.
Velice oblíbenou variantou je ochucená rýže, samozřejmě na mnoho způsobů. Lze použít koření jako je sladká paprika, kurkuma, kari, garam masala či česnek (nebo dle naší chuti). Koření přidáme do hrnce ještě před rýži, čiliž ho necháme hezky provonět na tuku, kde ho krátce osmahneme.
-
Jak uvařit rýži v pytlíku
Máme-li k dispozici ve spíži pouze rýži ve varných sáčcích, ideálně si přečteme návod na přípravu rýže na obale. Co ale dělat, jestliže jsme krabici od rýže již vyhodili? Rozhodně nezoufat! Dáme si do hrnce na plotnu vařit vodu. Množství vody volíme dle počtu vařených pytlíků (uvádí se, že 1 pytlík rýže potřebuje při vaření 1 litr vody). Sáček s rýží důkladně propláchneme pod tekoucí teplou vodou a vložíme ho do vroucí osolené vody v hrnci. Na mírném plameni budeme rýži vařit zhruba 14 – 17 minut. Po uplynutí času pytlík s rýží vyndáme nejlépe pomocí vidličky nebo vařečky a necháme ještě okapat přebytečnou vodu. 1 sáček rýže po uvaření obsahuje 2 porce. Rozřízneme proto sáček ostrým nožem na 2 poloviny a rýži vysypeme na talíře.
-
Jak uvařit rýži parboiled
Rýži parboiled uvaříme stejně snadno, jako uvaříme rýži v předchozích boxících. Budeme ale potřebovat dvakrát více vody, než máme k dispozici rýže. Tady zvolíme poměr vody a rýže 2:1. Rýži propláchneme ve studené vodě a přesuneme ji do hrnce. Přidáme vodu, osolíme a přivedeme k varu. Na mírném plameni rýži vaříme do změknutí, zhruba 20 – 30 minut. V případě nutnosti rýži scedíme (jestliže po uvaření v hrnci zbyla voda), načechráme dvojzubou vidličkou a můžeme podávat.
Zatím žádné komentáře