Jak uvařit špagety
-
Jak uvařit špagety
Špagety vaříme stejně jako ostatní těstoviny. Tedy v dostatečně velkém hrnci, s určeným množstvím vody a potřebnou solí. 100 g špaget (i jiných těstovin) potřebuje při vaření 1 litr vody a 1 čajovou lžičku soli.
Do hrnce dáme vařit vodu. Až začne vřít, osolíme ji a přidáme špagety. Lámat je nemusíme. Vaříme dle údajů na obale (většinou se doba varu pohybuje okolo 9 – 11 minut). Pokud budeme vařit kratší dobu, budou špagety tvrdší, delší var bude moct za to, že budou zase měkčí. Ke konci vaření je nutné špagety ochutnávat, jedině tak dosáhneme námi požadované konzistence.
-
Jak uvařit špagety, aby se neslepily
Při přípravě špaget, pokud nechceme na talíři slepené provázky, je nutné dodržet minimální množství vody. Jak je zmíněno již v prvním boxíku, na 100 g špaget budeme potřebovat 1 l vody a 1 lžičku soli.
Vodu přivedeme v hrnci k varu, osolíme až ve chvíli, kdy se voda vaří. Poté do vody přidáme špagety. Nelámeme (lepší je zvolit větší hrnec). Vaříme na skus, doba varu může být různá v závislosti na zvoleném druhu špaget. Vždy si ale přečteme návod na obale a ke konci varu špagety ochutnáváme.
-
Jak uvařit špagety al dente
Al dente, nebo-li na skus, uvaříme špagety dle návodu výše (a rozhodně si přečteme i návod na obale). Jednak potřebujeme dostatečné množství vody a soli, a také je nutné při vaření špaget (i jiných těstovin) ochutnávat. Jedině ochutnáním zjistíme, zda jsou špagety uvařené dle našeho gusta.
Al dente uvařené těstoviny nejsou tvrdé, ale také ne zcela měkké. Zkrátka přesně na skus.
-
Jak uvařit špagety v mikrovlnce
Špagety v mikrovlnně troubě uvaříme docela snadno. Připravíme si vhodnou nádobu určenou k použití v mikrovlnné troubě (keramickou misku, ohnivzdorné sklo nebo plastovou nádobu pro mikrovlnné trouby), špagety, horkou vodu, olej a sůl. Špagety vložíme do misky a zalijeme je dvojnásobným množstvím horké vody. Dále do misky přidáme olej a sůl. Nádobu vložíme do mikrovlnky a zapneme ji, při výkonu 750 W, asi na 8 minut. Jakmile budou špagety hotové, necháme je ještě zhruba 3 – 4 minuty dojít.
Jestliže nám špagety po této době nebudou připadat hotové, přidáme ještě trochu horké vody a 1 – 2 minuty v mikrovlnce dále ohříváme.
-
Jak uvařit špagety carbonara
Recept na špagety carbonara je překvapivě jednoduchý. Na přípravu nám postačí pouze pár surovin. Což je i vlastně o důvod víc, proč volit suroviny kvalitní. Recept je přizpůsobený na 2 porce.
Na tuto italskou klasiku je vhodné zvolit semolinové špagety (200 g neuvařených těstovin). Dále budeme potřebovat už pouze pár ingrediencí. Buď můžeme zvolit vepřovou pancettu, nebo si vystačíme i s klasickou slaninou (100 g). Připravíme si i žloutky (4 kusy) a parmazán, případně pecorino (50 g). Sůl do vody a pepř je na dochucení.
Nejdříve si dáme vařit vodu na špagety dle návodu z prvního boxíku. Slaninu nakrájíme na opravdu malé kousky. Vložíme ji do velké pánve a postupně zahříváme. Až slanina pustí svůj tuk, opečeme ji na něm do zlatova. Pánev s opečenou slaninou odstavíme z plotny. Vařící vodu na špagety osolíme a vložíme špagety do hrnce. Vaříme bez pokličky. Sýr nastrouháme opravdu najemno a rozdělíme na dvě poloviny. Žloutky vyklepneme do misky a s jednou polovinou sýru je smícháme. Než scedíme špagety uvařené al dente, odebereme si hrnek vody ze špaget. Asi 100 ml použijime na slaninu do pánve, kterou vrátíme na plotnu, a přivedeme k varu. Přidáme právě scezené špagety a mícháme a mícháme. Krátce (asi půl minuty) budeme špagety takto zahřívat a promíchávat se slaninou. Opět pánev odstavíme z plotny. Rozmíchané žloutky se sýrem promícháme a přilijeme do pánve. Směs v pánvi je důležité zase míchat do té doby, než se utvoří krémová omáčka (zbytkové teplo žloutkům stačí, neboť není žádoucí, aby se srazily jako smažená vajíčka). Do špaget je možné přidat ještě pár lžic vody ze špaget, která nám zbyla v hrnku. Omáčka má být jemná, krémová a hladká.
Hotové špagety carbonara stočíme vidličkou do hnízdečka, dáme na talíře, posypeme zbylým sýrem, ochutíme pepřem a můžeme ihned servírovat.
Moje sestra mi nechce podle tohoto navodu uvarit carbonare...bude chleba se sadlem a cibuli!
Odpovědět