Jak uvařit těstoviny
-
Jak uvařit těstoviny
Všechny druhy těstovin vaříme dle návodu na obale. To je základ, neboť co druh, to jiná doba varu. Větší bezvaječné těstoviny (např. vřetena), je ideální, dle údajů na obale, vařit zhruba 9 minut, kdy budou tzv. al dente (= na skus).
Všeobecně se uvádí, že na přípravu 100 g těstovin budeme potřebovat 1 litr vody a 1 lžičku soli. Vodu v hrnci přivedeme k varu, osolíme ji a vložíme do ní těstoviny. Promícháme a vaříme. Nejlepší způsob zjištění správné doby vaření těstovin je jejich ochutnávání ke konci vaření.
Dříve scezené těstoviny budou tvrdší, později scezené naopak měkčí (až rozvařené).
-
Jak uvařit těstoviny v páře
Máme-li doma parní hrnec, jednoduše uvaříme těstoviny i v něm. Do misky parního hrnce vložíme těstoviny, přidáme vodu, sůl, trochu másla či oleje a paříme 25 – 30 minut.
Následně těstoviny scedíme a můžeme podávat.
-
Jak uvařit těstoviny v mikrovlnce
Těstoviny (i ostatní potraviny) v mikrovlnné troubě připravujeme zásadně v nádobách k tomu určených. Nejlepší je zvolit ohnivzdorné sklo nebo keramiku. Použít můžeme i plastové nádoby určené pro použití přímo v mikrovlnkách.
Těstoviny vložíme do nádoby a přilijeme dvojnásobné množství horké vody (lze uvařit v rychlovarné konvici). Osolíme a přidáme 1 lžíci oleje. Nádobu s těstovinami vložíme do mikrovlnky a zapneme ji na přibližně 7 – 8 minut při výkonu 750 W. Během varu můžeme těstoviny promíchat (pozor ale na horkou páru). Po uplynutí času necháme těstoviny ještě chvíli dojít.
Jestliže těstoviny stále nebudou dle našeho gusta, lze přilít trochu horké vody a ještě na minutu až dvě je vložit zpět do mikrovlnné trouby.
-
Těstovinový salát
Těstovinový salát je ideální volbou pro lehkou večeři, nebo podávanou přílohu při letní grilovací párty. Skrblík Vám poradí, jak připravit báječný těstovinový salát.
Připravíme si půl balíčku těstovin (250 g), které uvaříme dle návodu. Důležitou součástí je správné množství vody, ve kterém se těstoviny budou vařit (na uvedené množství těstovin celkem 2,5 l). Vodu přivedeme k varu, dostatečně osolíme (2 a půl zarovnané čajové lžičky soli) a vložíme těstoviny. Vaříme na skus a scedíme.
Jakmile se budou těstoviny vařit, připravíme si zeleninu. Na malé kousky nakrájíme omytou okurku a pár rajčat. Kousky vložíme do misky a lehce osolíme. Promícháme. Samozřejmě můžeme zvolit i jiné druhy zeleniny, hlavně podle naší chuti a sezónní dostupnosti.
Zhruba 300 g kuřecího masa očistíme a nakrájíme na menší kousky. Osolíme, opepříme, zakápneme všechny kousky sójovou omáčkou a necháme chvíli odpočinout (sójovku lze i vynechat). Poté zprudka na tuku opečeme.
Uvařené těstoviny, zeleninu i opečené kuřecí maso dobře promícháme a bokem si připravíme zálivku. Bude nám na ni stačit pár lžic bílého jogurtu a pár lžic majonézy. Konkrétně 4 lžíce jogurtu a 4 lžíce majonézy. Směs dobře promícháme v menší mističce a následně přidáme k těstovinám, zelenině i masu. Opět dobře promícháme a můžeme servírovat.
Pokud budeme chtít těstovinový salát trochu oživit, je možné přidat pár kapek citrónové šťávy.
Zatím žádné komentáře