Jak vyrobit arašídové máslo
-
Je arašídové máslo zdravé?
Arašídové máslo se řadí mezi potraviny s velmi vysokou energetickou hodnotou, která je koncentrovaná ve velice malém objemu.
Ten, kdo chce hubnout, by se jí měl spíš vyhnout, protože s potravinami tohoto typu bývá totiž jedna potíž: než vůbec zjistíme, že jsme už sytí, bývá pozdě. Snědli jsme toho příliš. Takže místo toho, abychom hubli, naopak přibíráme.
Zdravotních přínosů si ale může připsat hned několik. Snižuje únavu a vyčerpání, má vynikající vliv na srdce a kardiovaskulární systém. Prý pomáhá i při diabetu II. stupně.
Říká se, že arašídové máslo je dokonce zdravější, než klasické máslo z kravského mléka!
-
Složení arašídového másla
Než si nějakou pomazánku koupíte, není úplně tolik důležitá značka, nýbrž jeho složení. I když se na první pohled může zdát, že těchto pomazánek existuje mnoho druhů, ve skutečnosti tomu tak není. Všechny pomazánky tohoto typu jsou si složením velmi podobné.
Úplně nejzdravější varianta je samozřejmě pouze z arašídových oříšků, jenže tu seženete málokde. Jakýkoliv další přídavek v podobě cukru, soli či oleje už není úplně žádoucí, navíc pak ovlivňuje složení minerálů. Určitě se vyhněte těm, které obsahují transmastné kyseliny. Nejsou zdravé. Přidané cuky ale také nejsou pro vás žádným, natož kýženým přínosem.
Arašídové máslo je hodně tučné, protože je bohaté na nenasycené mastné kyseliny, které mají příznivý vliv na srdce. Vzhledem k tomu, že obsahuje i vysoké množství proteinu, je vhodné i pro vegetariány, kterým často právě tato složka stravy nejvíce chybí.
Jenom pro představu: polévková lžíce arašídového másla obsahuje přibližně 100 kalorií, 4 gramy proteinu a zhruba okolo 1 gramu vlákniny. Mimo to v ní najdete i spoustu vitamínů a minerálů. Například E, B1, B3, ale i draslík či železo, fosfor, kyselinu listovou nebo koenzym Q10.
-
Jak připravit arašídové máslo
Abyste měli přidané cukry, soli i oleje, ale celkově veškerý obsah pod konrtolou, vyrobte si pomazánku domácí! Víte, jak na to? Důležitou pomůckou, kterou budete nutně potřebovat, je vysokorychlostní mixér. Bez něho se neobejdete. S jeho pomocí btotiž udete mít hedvábné máslo během pár minut. Dále pak budete potřebovat:
- 400 gramů arašídů
- 3 lžíce kokosového oleje
- Špetka až dvě jemné himalájské růžové soli
- podle potřeby cukr
Arašídy můžeme nejdříve opražit, aby měly zajímavější chuť. Opražené a osolené arašídy nasypejte do vysokorychlostního mixéru a rozpusťte si mezitím kokosový olej. Ten pak nalijte k arašídům a začněte mixovat. Je potřeba ale začít opatrně a postupně přidávat rychlost.
Jinak byste spálili motor a mohli mixér vyhodit. Mixujte tak dlouho, dokud nebudete mít požadovanou konzistenci. Ideálně hedvábně hladkou hutnou pomazánku. Bude vám to trvat pár minut. Pokud máte rádi křupavé “crunchy” kousky, nadrťte si ještě pár arašídů a přimíchejte je do hotové pomazánky.
Hotovou pomazánku přelijte do sklenic. Skladujte ji při teplotě do 20 stupňů někde na tmavém místě. Vydrží vám pak i několik týdnů.
Podobných receptů a různých variací určitě najdete ale spoustu. Vyzkoušejte si, který vám bude chutnat nejvíce.
-
Jak použít arašídové máslo v kuchyni?
Pokud si také pokládáte otázku, co s arašídovým máslem, poradíme! Výborně se hodí třeba do koktejlů, a to jak proteinových, tak ovocných.
Můžete ho smíchat s tvarohem nebo ho přidat do vloček. Skvěle chutná například s banánem nebo jablky. Dá se z něj vyrobit i parádní zmrzlina. Zkrátka nepřijdou ani milovníci masa a slaného.
Božsky chutná v asijské kuchyni, třeba jako arašídová satay omáčka. Dobrou chuť!
Zatím žádné komentáře