Jak vyrobit černý česnek
-
Proč je černý česnek prospěšný
Jak už jsme si řekli v úvodu, česnek je známý hlavně díky svým antioxidačním účinkům. Když z něj ale vyrobíme černý česnek, jeho účinky tím mnohem více rozvineme.
Nejprve si ale připomeňte vlastnosti klasického česneku. Především podporuje imunitu, má dezinfekční vlastnosti a také snižuje krevní tlak. Pomůže vám také při mnoha střevních infekcích, a když ho budete cumlat během nemoci namísto bonbonu, pomůže vám k rychlejšímu uzdravení. Naše babičky ho používaly dokonce i k odstranění bradavic. Podporuje také správné prokrvení tkání a celkově podporuje činnost kardiovaskulárního systému.
Černý česnek naproti tomu vyniká až dvojnásobným antioxidačním účinkem. Antioxidanty by měly nejen chránit samotné buňky před onemocněním, ale také zpomalit proces jejich stárnutí a udržet tělo delší dobu vitální.
Černý česnek také výrazně napomáhá odstranění některých chronických problémů a chrání před volnými radikály, čímž pomáhá předcházet alzheimerově chorobě a nejrůznějším onemocněním srdce. Účinný je také proti revmatoidní artritidě.
Proces, při němž česnek projde úpravou v černý česnek, změní výrazně také jeho chuť. Kromě zdraví prospěšných účinků je vyhledávám kuchaři kvůli nejrůznějším receptům. Lze ho použít prakticky všude, kde běžný česnek, jen je potřeba počítat s jeho odlišnou chutí.
Výhodou černého česneku je absence typického zápachu, a můžete ho tedy bez obav jíst i před tím, než jdete do společnosti. Černý česnek chutná po karamelu a melase, ale můžete z něj cítit i chuť octu.
-
Jak vyrobit černý česnek
Teď už se podívejme na samotnou výrobu česneku.
Základem výroby černého česneku je správná vlhkost a stabilní teplota kolem šedesáti stupňů po dobu tří až čtyř týdnů.
První možností je pořídit si box určený přímo ke kvašení česneku. Česnek rozdružte na jednotlivé stroužky, ujistěte se, že jsou všechny stroužky v pořádku a nechte je ve slupce. Neloupejte je. Stroužky zabalte po několika do alobalu. Máte-li kvalitní pěkný česnek, můžete nechat paličky v celku a zabalit je do alobalu takto.
Česnek vložte do boxu, nastavte na něm správnou teplotu a nechte ho tak po potřebnou dobu.
Další možností je vložit celé paličky česneku do skleněné nádoby a tu uzavřít. Nádobu dejte do trouby na potřebnou teplotu a nechte ji zapnutou tři až čtyři týdny. Tohle už je méně praktická rada, protože kromě spotřeby elektřiny byste si skoro měsíc nemohli nic upéct.
S trochou šikovnosti ale přijdete na vlastní způsob. Na internetu se objevují nejrůznější videa s podomácku vyrobenými a žárovkami nebo jinak vyhřívanými uzavřenými nádobami.
Sklenici lze postavit také do velkého hrnce s vodou s do vody dát topné těleso, které bude vodu neustále ohřívat na potřebnou teplotu. Tady se fantazii meze nekladou. Záleží, jaké jsou vaše možnosti.
Čerstvý česnek lze zpracovat i mnoha dalšími způsoby. Naše články vám poradí Jak naložit česnek a Jak upéct česnek.
-
Jak použít černý česnek na pečivo
Česnek lze použít do prakticky kteréhokoli receptu, který běžně děláte. Jen je potřeba počítat s odlišnou chutí. Výborný bude česnek na pečivo, které nechá jeho výraznou chuť patřičně vyniknout. Podívejme se teď na dva jednoduché základní recepty:
Česnekové máslo
Tím prvním je klasické česnekové máslo. Potřebovat budete kvalitní nesolené máslo. Dejte ho do mísy a nechte ho povolit v pokojové teplotě.
K měkkému máslu přidejte lžičku medu, půl lžičky soli a podle chuti špetku pepře nebo byliny, které vám chutnají. K máslu přidejte pět stroužků černého česneku.
Máslo utřete pomocí lžíce a dejte do to menší skleničky, ve které ho nechte v lednici opět ztuhnout.
Pomazánka
Pomazánku si uděláme z klasické lučiny, kterou dochutíme. Použít můžete také jakýkoli jiný základ, třeba krémový sýr.
K lučině přidejte celou zakysanou smetanu, přisypte libovolné bylinky (bazalku, pažitku) a čtyři stroužky černého česneku.
Rozmixujte pomocí tyčového mixeru.
Zatím žádné komentáře