Jak vyrobit jedlé sklo
-
Jak vyrobit jedlé sklo?
Jedlé sklo se bude hodit na ozdobu nejrůznějších dortů a dezertů. Vyrobit si můžete také jedlé skleničky. Nejprve se podívejme, jak takové sklo vlastně vyrobit. Potřebovat budete:
- 250 g krystalového cukru
- 75 g rýžového nebo kukuřičného sirupu
- 0,5 sklenice vody
- olej
Menší plech potřete olejem.
Vodu s krystalovým cukrem dejte do malého kastrolku a přilijte sirup. Aby bylo sklo opravdu průhledné a působilo skleněně, je důležité, aby byl sirup čirý a nebyl zabarvený do hněda nebo do žluta. Pokud chcete vytvořit barevné sklo, zkuste přidat pár kapek potravinového barviva.
Zkuste se vyhnout levným barvivům ze supermarketů a raději se podívejte do prodejny pro cukráře. Kvalitní barvy jsou sice dražší, ale můžete vybírat z široké škály barev a navíc jsou naprosto bez chuti. K obarvení stačí většinou pár kapek. Kdežto levné barvy příliš nebarví a k dosažení sytých odstínů potřebujete větší množství. Sklo by pak stejně jako všechny krémy a další věci, které běžně barvíte, chutnalo lehce nakysle.
Za stálého míchání nechte rozpustit na mírném ohni.
Tekutou směs nalijte na vymazaný plech a dejte ztuhnout do mrazáku.
Vyndejte zmražené a do plochy několikrát uhoďte ostrou hranou nože, aby se sklo rozlámalo. Nyní máte jedlé skleněné střepy.
-
Jak využít jedlé sklo na dort?
Dorty jsou ideálním prostředkem, jak se kreativně vyřádit a zároveň stvořit něco dobrého.
Jedlé střepy a všemožné tvary se budou hodit třeba na zamrzlé krajiny nebo vytvoření ledového království.
Zkuste hmotu nalít v tenkých vrstvách do malých tvořítek na led a vyrobit tak spoustu skleněných cukrových cihliček. Na dort pak můžete vyskládat celý skleněný hrad nebo zámek pro princeznu. Krásně bude vypadat také v případě, že hmotu obarvíte lehce do růžova. Použít můžete třeba Formu na led Ernesto z Lidlu.
Použít můžete také formičky na cukroví. Jednoduše je potřete olejem, a aby z nich hmota nevytekla, zkuste jejich spodní část obalit alobalem zvenku. Nezapomeňte potřít olejem také alobal. Takto můžete vyrobit nejrůznější vločky a sněhuláky, kteří se budou na dortu krásně vyjímat.
Zkuste na alobal potřený olejem hmotu nalít v tenkých proužcích a vyrobit tak krápníky, které můžete nalepit po obvodu dortu.
-
Jak využít jedlé sklo na dezerty?
Představili jste si někdy, jaké by to bylo být skutečným superhrdinou nebo superpadouchem, který umí jíst sklo? Teď se jím můžete na chvíli stát i vy.
Potřebovat budete nafukovací balonek. Ten nafoukněte do velikosti misky a položte ho na širší hrnek tak, aby ho polovina vyčnívala. Zavázaný konec nechte dole uvnitř hrnku. Hrnek i s nafouknutým balonkem položte na plech vyložený alobalem, který se vám vejde do mrazáku.
Cukrovou směsí přelijte balónek. Dejte pozor, ať není horká a balonek vám nepraskne. Počkejte, až lehce zchládne, ale ne tolik, aby začala tuhnout. Dejte do mrazáku.
Jakmile hmota ztuhne, balonek propíchněte a opatrně vyndejte z cukrové misky.
Hmota, která tekla v čůrcích přes okraje balónku, ztuhne do krásných linií a při otočení misky do správné polohy bude vypadat, jako by tekla na horu. Do takto krásně připravených misek můžete servírovat zmrzlinu nebo jakýkoli zákusek, který zrovna máte. S výrobou domácí zmrzliny vám poradí náš článek Jak vyrobit zmrzlinu.
Vyhrát si můžete také s barevností. Zkuste si připravit dvě tři cukrové hmoty ve více barvách a každou z nich přelít jen část povrchu balónku. Hmoty se krásně slijí do sebe a vytvoří duhový efekt.
Dobrý den, šel by použít třeba i javorový sirup?
OdpovědětDobrý den, chci se zeptat, mohu použít i glukózový sirup?
OdpovědětProsím o radu. Dělala jsem cukrové sklo podle Vašeho receptu, ale vůbec mi neztuhlo. Má konzistenci zhruba jako med a to už je v mrazáku 3.den. V čem může být problém? Děkuju :-)
OdpovědětDobrý den, mám dotaz k modelování z této hmoty, tedy jakým způsobem z hmoty vymodelovat různé tvary. Děkuji
OdpovědětNefunguje! Přesně dle receptu a jak již bylo zmíněno výše, je to jako med a netuhne to.
OdpovědětTaky mi to neztuhlo. Jsem zklamaná.
Odpovědět