Jak vyrobit mandlovou mouku
-
Co je to mandlová mouka
Když se řekne mouka, vybaví si většina z nás velice sypkou, na prach umletou surovinu. V případě mandlové mouky to neplatí. Jak napovídá již samotný název, je vyrobena z čistých mandlí, u nichž podobné sypkosti a struktury nedosáhnete.
I přesto je však mandlová mouka vynikající náhradou klasické mouky v běžně dostupných receptech, sladkých i slaných. Podobně jako například kokosová mouka pomáhá zbavit váš jídelníček lepku a přidává do něj naopak zdravé tuky a vitamíny skupiny E a B.
-
Jak vyrobit mandlovou mouku
Mandlovou mouku dnes bez větších problémů seženete v obchodech s potravinami. Známá je především mouka, kterou distribuuje řetězec Marks and Spencer, kvalitní je také mandlová mouka z drogerie Rossmann. Koupě mandlové mouky však není právě levnou záležitostí.
Vyplatí se proto zapátrat a vyrobit si vlastní mandlovou mouku doma. Nejde o nic složitého, ba naopak. Na výběr máte ze dvou variant výroby – z mandlí se slupkami, nebo z čistých mandlí.
Co potřebujete pro výrobu mandlové mouky
- 500 g loupaných či neloupaných mandlí
- plech s pečícím papírem
- mixér či mlýnek
- uzavíratelnou nádobu
Postup výroby mandlové mouky
Mouka z mandlí se slupkami bude ve výsledku tmavší a mírně nahořklá. Pokud vám tyto vlastnosti nevadí, zvolte výrobu z neloupaných mandlí. Pokud chcete mít mouku opravdu bílou a nasládlou, vyberte si mandle bez slupky.
Slupek se zbavíte spařením mandlí na dobu cca 10 minut v horké vodě. Hnědý obal posléze snadno sundáte rukou, před samotným mletím ale takto ošetřené mandle musíte nechat 100% vysušit.
Jakmile máte mandle připraveny, můžete začít. Vsypte je do vhodného mixéru a jednoduše mixujte do jemna. Dejte si ovšem pozor, abyste nemixovali příliš dlouho a místo mouky nevyrobili z mandlí mandlové máslo.
Hotovou drť vyskládejte rovnoměrně na plech pokrytý pečícím papírem a nechte ji vysušit v troubě rozehřáté na 110 °C. Po cca 40 minutách směs zkontrolujte. Je-li suchá, máte hotovo. Pokud ne, mandle prohrabejte a nechte ještě dosušit.
Správně vysušenou směs můžete přesypat do nádoby s uzávěrem a uskladnit. Jak dlouho vám pak vydrží mandlová mouka? Ve správně uzavřené nádobě a ideálně v lednici ji budete mít doma k dispozici až na dobu tří měsíců.
-
Recepty z mandlové mouky
Mandlovou mouku můžete použít v nejrůznějších receptech, výborné je například pečivo z mandlové mouky. Nejvyhledávanější je však tato surovina zejména při výrobě dezertů. Jako příklad uveďme klasické francouzské madlenky.
Ingredience pro výrobu madlenek
- 1 ks prášek do pečiva
- 100 g hladká mouka (pro zdravější verzi můžete použít špaldovou)
- 100 g mandlová mouka
- 400 g cukr moučka (případně jiné varianty sladidel např. třtinový cukr, stévie)
- 4 ks vejce
- očištěná citrónová kůra
- 250 g máslo
Postup výroby
Změklé máslo s cukrem ušleháme. Do směsi přidáme vejce s citrónovou kůrou a opět promícháme do hladka. Ve zvláštní míse spojíme obě mouky s práškem do pečiva a směs přisypeme k máslové části. Důkladně promícháme, ideální je o něco řidší konzistence výsledného těsta.
S pomocí lžíce lijeme směs do připravených silikonových forem na madlenky (fungovat budou i vymazané formičky na české medvědí pracny).
Vše pečeme na 150-160 °C po dobu přibližně 10 minut.
Upečené madlenky necháme zchladnout a posléze je z formiček vyklepneme. Posypeme trochou moučkového cukru a můžeme podávat.
Hledáte další inspiraci pro pečení z mandlové mouky? Zkuste rovnou královskou disciplínu a zjistěte Jak upéct makronky.
Zatím žádné komentáře