Jak vyrobit müsli
-
Jak vyrobit ořechové müsli
Začněme nejklasičtější příchutí müsli a to ořechovou. Potřebovat budete:
- 50 g rozinek nebo sušených brusinek
- 100 g lískových ořechů
- 100 g kešu oříšků
- 100 g mandlí
- 5 lžic medu
- 500 g ovesných vloček
- 100 g másla
- 1 lžička mleté skořice
- 100 g sušených švestek
Ořechy a mandle nakrájejte na drobno.
Sušené švestky pokrájejte na menší kousky. Přisypat můžete také sušené rozinky nebo brusinky.
Vše nasypte do mísy spolu s ovesnými vločkami. Namísto části ovesných vloček můžete dát pšeničné.
Přisypte také lžičku mleté skořice.
Na ohni nebo v mikrovlnné troubě rozehřejte máslo a přidejte do něj pět lžic medu. Rozpuštěným máslem zalijte směs vloček, oříšků a ovoce a vše dobře promíchejte.
Vyložte plech pečicím papírem. Jestli máte menší troubu, budete potřebovat plechy dva. Troubu předehřejte na 170°C. Dejte péct do předehřáté trouby a pečte 20 až 30 minut. Záleží na konkrétní troubě. Během pečení alespoň dvakrát promíchejte, aby se směs propekla rovnoměrně a nezůstala slepená ve velkých kusech.
Nelekejte se, jestli müsli není hned po vytažení z trouby křupavé. Křupavé bude teprve až zchládne. Studené müsli sesypte do uzavřené nádoby, kterou budete mít po ránu po ruce. Hotové müsli bude dobré do bílého jogurtu, klasicky s mlékem nebo do něj přidejte čerstvé ovoce.
S další dobrou snídaní vám poradí náš článek Jak vyrobit granolu.
-
Jak vyrobit kokosové müsli
V dalším receptu se podíváme na kokosové müsli. Potřebovat budete:
- 500 g ovesných vloček
- 150 g mandlí
- 50 g vlašských ořechů
- 150 g kokosu
- 100 g kvalitní hořké čokolády
- lžičku mleté skořice
- 150 g javorového sirupu
- 150 g másla
Mandle a oříšky nasekejte na jemno a dejte je do velké mísy. Přidat můžete jakékoli další oříšky. Přisypte kokos. Přidat můžete také sušené rozinky nebo brusinky. Přidejte lžičku skořice a vše dobře promíchejte.
V malém kastróle nebo v mikrovlnné troubě rozpusťte máslo s medem a přelijte jím vločky s ostatními ingrediencemi. Vše dobře promíchejte. Do másla můžete přidat také dvě tři lžíce oleje. Záleží na vaší chuti.
Na plech si dejte opět pečicí papír. Stejně jako minule – pokud máte menší troubu, budete muset použít dva plechy a müsli upéct nadvakrát. Troubu si předehřejte na 170°C. Müsli pečte 20 až 30 minut, záleží na konkrétní troubě. Během pečení ho nezapomeňte dvakrát až třikrát promíchat. Pečte, dokud nebude mít směs zlatavý nádech. Jakmile vyndáte plech z trouby, posypte müsli na jemno nasekanou čokoládou a nechte zchladnout. Čokoláda se lehce rozpustí a opět ztuhne.
Teprve až müsli úplně vychladne, bude křupavé.
Hotové müsli dejte do uzavíratelné nádoby.
-
Jak vyrobit čokoládové müsli
Kokosové müsli s kousky čokolády už máme. Na závěr se vrhněme přímo na to čokoládové. Potřebovat budete:
- 500 g ovesných vloček
- 100 g mandlí
- 100 g semínek (slunečnicová, dýňová)
- 200 g másla
- 5 lžic medu
- 3 lžíce kakaa
- 100 g kvalitní hořké čokolády
- 1 lžička skořice
Mandle a případně i další oříšky nasekejte na drobné kousky a ve větší míse je smíchejte s ovesnými vločkami. Přidat můžete také nejrůznější sušené ovoce, jako jsou fíky, datle nebo brusinky. Větší kousky ovoce nakrájejte na kousky. Přidejte skořici a všechna připravená semínky.
Přisypat můžete také kokos.
Máslo rozpusťte v kastróle na ohni nebo ho dejte do mikrovlnné trouby. Do rozpuštěného másla přimíchejte med a kakao. Přelijte směs s vločkami.
Na jeden větší nebo dva menší plechy rozprostřete pečicí papír. Směs na papír rovnoměrně rozprostřete. Troubu si předehřejte na 170°C. Müsli pečte 20 až 30 minut, záleží na konkrétní troubě. Během pečení je potřeba směs několikrát promíchat.
Hned jak vyndáte plech z trouby, posypte müsli na drobno nakrájenou čokoládou, aby se lehce rozpustila. Hned jak müsli zchládne, bude křupavé.
Hotové müsli sesypte do vhodné uzavíratelné nádoby, ve které ho uskladníte.
Teď už jen zbývá popřát vám Dobrou chuť!
S další dobrotou vám poradí náš článek Jak upéct cookies.
Zatím žádné komentáře