Jak využít aronii
-
Co je aronie
Aronie (Aronia melanocarpa) je někdy nazývána jako temnoplodec nebo černý jeřáb. Jedná se o opadavý keř, který má na podzim krásně zbarvené listy, květy má drobné bílé, uspořádané v chocholcích a plody jsou kulovité černé bobule lehce trpké chuti. Pěstování aronie je velmi snadné.
-
Jak využít aronii při nemocech
Plody aronie lze konzumovat syrové nebo vyluhované v podobě čaje, v podobě kompotu či likéru nebo vína. Dále ji lze sušit a pak sušenou přidávat do jogurtů, koláčů apod.
Plody aronie obsahují velké množství vitamínu C a minerálních látek, především vápníku, fosforu, jódu, draslíku a fosforu.
Je velmi ceněna i pro antioxidační účinky, zvláště díky antokyanům, kterýcha ronie obsahuje velké množství. Ty působí protizánětlivě a mají zároveň protinádorové účinky.
Dále velmi dobře vyrovnává krevní tlak a bojuje proti usazování cholesterolu v poškozených cévách.
-
Jak využít aronii při výrobě alkoholických nápojů
Z aronie lze vyrobit víno nebo likér. Jejich příprava je stejná jako příprava z jakéhokoliv jiného ovoce.
Postup je trochu složitější, ale lze jej nalézt kdekoliv na internetu. Pro přípravu je vhodné poradit se s někým, kdo má s přípravou zkušenosti.
-
Jak využít aronii k přípavě džemu
Marmeláda nebo džem je velice ostrá, ale má výborné použití například do perníku do piškotových rolád apod.
Džem či marmeládu připravíme stejně jako z jiného ovoce. V odšťavňovači prolisujeme 1 kg ovoce (můžeme pro hrubší konzistenci pouze pomlít na masovém mlýnku) a do získaného protlaku zamícháme 1 pektogel. Vaříme asi 10 minut a poté přisypeme 600-800g cukru a opět povaříme cca 3 minuty a poté dáme do skleniček a otočíme dnem vzhůru.
-
Jak využít aronii k přípavě kompotu
Kompot aronie se skořicí se skvěle hodí například k masu ze zvěřiny nebo svíčkové místo zavařených brusinek.
1 kg ovoce dáme do hrnce, přidáme 2 dl vody a vaříme 20 minut. Přisypeme 600 g cukru a vaříme ještě 10 minut. Horké dáváme do skleniček. Do každé sklenice dáme kousek celé skořice a otočíme dnem vzhůru.
-
Jak využít aronii k přípavě sirupu
Ingredience
- 2 l plodů aronie
- 2kg cukru
- voda
- 80 g kyseliny citrónové
Postup
- Převaříme vodu a necháme vychladnout.
- Plody omyjeme a dáme do 4 l zavařovací sklenice společně s kyselinou citrónovou, přidáme vychladnutou vodu a necháme 48h louhovat.
- Poté plody vymačkáme a přeceďte přes plátýnko.
- Nakonec rozpustíme 2kg cukru, což trvá asi 2h a slijeme do připravených lahví.
- Sirup nám v lednici vydrží i několik měsíců.
Zatím žádné komentáře