Jak využít avokádo

Zdeňka Kolářová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít avokádo

    Co je avokádo

    Avokádo je plod hruškovce sladkoplodého. Plody dosahují obvykle velikosti 10-20 cm. Nejčastěji je pěstován ve Střední Americe.

    Plod má zvenku tmavězelenou až černou barvu a uvnitř má nazelenalou máslovitou dužninu a velkou pecku.

  2. Má avokádo blahodárný vliv na lidské zdraví?

    Avokádo obsahuje velké množství minerálních látek jako draslík ,mangan, vitamíny C, E, H, K a vitamíny B. Téměř neobsahuje cukr, ale velké množství tuku. Tuk obsažený v tomto ovoci je ale rostlinného původu, tudíž stejně jako u ořechů velice zdravý a díky vysoké kalorické hodnotě velmi dobře zasytí.

    Má příznivé účinky na cévní systém a srdce, stejně tak na játra, ledviny a močové cesty. Avokádo je také výborný antioxidant a působí proti rakovině. Často je zařazován mezi superpotravinu.

    Jediná nevýhoda avokáda je, že obsahuje persin, který je silně jedovatý pro papoušky a není vhodné aby jej požili například i kočky nebo psi.

  3. Jak využít avokádo v kuchyni

    Avokádo lze dobře použít ve studené i teplé kuchyni.

    Ve studené kuchyni jej lze konzumovat samotné za syrova, pouze ozdobené v obložených mísách apod nebo ve formě pomazánky. Nejčastější pomazánka je jednoduchá a vznikne smícháním avokáda, tvarohu, soli, pepře a česneku či nadrobno nakrájené cibulky.

    Velmi oblíbený je i dip z avokáda.

    V teplé kuchyni jej lze použít jako předkrm, například s vejcem a lososem.

    Pečené avokádo s uzeným lososem a vejcem

    Ingredience

    • 4 avokáda
    • 120 g uzeného lososa
    • 8 vajec
    • sůl
    • pepř
    • chilli vločky
    • kopr

    Postup

    1. Avokádo rozpůlíme, vyndáme pecku a dáme na pečíčí papír.
    2. Vnitřek avokáda vyložíme uzeným lososem a opatrně do něj vyklepneme vejce.
    3. Osolíme , opepříme a dáme na 15-20 minut do trouby a pečeme na 210 stupňů.
    4. Na talíři posypeme sekaným koprem a chilli vločkami.

    Tím však kuchyňské využití avokáda nekončí. Lze jej použít třeba místo másla a namazat na chléb, dá se dodávat do všemožných pokrmů, kde chcete zjemnit konzistenci, protože nemá extrémně výraznou chuť, ale je přitom opravdu máslové, samozřejmě až je správně zralé.

    Jen je vždy nutné myslet na to, že avokádo rychle oxiduje, nepěkně hnědne, a to až bleskovou rychlostí. Proto jej připravujeme až tehdy, kdy jej spotřebujeme nebo až jej budeme dávat vařit.

  4. Jak využít avokádo v kosmetice

    Zdravé tuky obsažené v avokádu blahodárně působí na pleť, vlasy i kůži. Avokádový olej dobře sjednocuje barvu pleti, zbavuje pigmentových skvrn a chrání před negativními vlivy včetně slunečního záření.

    Pleťovou masku připravíme jednoduše tak, že rozmačkané avokádo naneseme na pleť a necháme co nejdéle působit.

    Vlasovou masku připravíme obdobně a její použití je velmi výhodné proti vyblednutí obarvených vlasů a proti roztřepeným konečkům.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma avokádo


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás