Jak využít bílky
-
Jak uskladnit přebytečné bílky?
Bílky nemusíte nutně skladovat v lednici a použít je hned, jakmile jich máte dostatečné množství. Navíc často zbývá jeden jediný bílek, pro který se jen těžko hledá využití.
Zkuste bílky zamrazit. Můžete je nalít do jakékoli plastové uzavíratelné krabičky a dát do mrazáku. Krabičku nezapomeňte popsat, ať víte, kolik jste jich zamrazili. Máte-li oblíbené bílkové recepty, určí vám počet zamražených bílků v jedné krabičce.
Jestli předem nevíte, kolik bílků budete potřebovat, zamražte bílky po jednom v kelímcích od jogurtu. Zmražené bílky sesypte do sáčku a vraťte do mrazáku. Na sáček nezapomeňte připisovat, kolik bílků jste do něj přisypali.
Zamražené bílky vydrží v mrazáku i půl roku. Po rozmrazení je není problém našlehat. Bílky vždy tepelně upravte. Potřebujete-li použít syrový bílek, neberte ten zmražený, ale rozklepněte čerstvé vajíčko.
-
Jak využít bílky na marshmellow?
Máte rádi marsmellow, ale to kupované vám příliš nechutná? Upečte si vlastní. Hodí se výborně do horkého kakaa a k opečení nad ohněm nebo ho můžete jen tak pozobávat u knížky nebo raději u filmu, ať nemáte ulepené stránky. Budete potřebovat následující ingredience:
- 3 bílky
- 250 g krupicového cukru
- 85 ml vody
- 6 plátků želatiny (Dr. Oetker)
- vnitřek dvou vanilkových lusků
- 60 g moučkového cukru
- 50 g kukuřičného škrobu
Plátky želatiny namočte do studené vody.
Moučkový cukr smíchejte s kukuřičným škrobem. Plech vyložte pečicím papírem, který posypte vrstvou připravené směsi.
Vodu nalijte do kastrólku a přisypte krupicový cukr. Vařte, dokud se cukr nerozpustí a roztok nebude vřít.
Bílky našlehejte. Do tuhého sněhu přilévejte za stálého šlehání rozpuštěný cukr. Plátky želatiny vyndejte z vody, vyždímejte a zašlehejte do bílkové směsi.
Přidejte oba vanilkové lusky a šlehejte, dokud směs nebude pouze vlažná. Směs vylijte na připravený plech, rozetřete metličkou a nechte přes noc na chladném místě.
Ráno posypte vrchní stranu placky směsí cukru a škrobu.
Nakrájejte horkým nožem na kostky. V průběhu práce nůž několikrát očistěte, aby se vám na něj marshmellow nelepily. Kostky znova obalte ve směsi cukru a škrobu.
Dejte je do plastové uzavíratelné krabičky, ve které neokorají.
-
Jak namíchat bílkovou majonézu?
Majonéza se výborně hodí ke smažáku nebo pečené zelenině. Horší je to s jejím složením, které není zrovna zdravé. Z přebytečných vařených bílků si zkuste vyrobit vlastní zdravou a především méně kalorickou variantu. Potřebovat budete:
- 4 vařené bílky
- 60 ml polotučného mléka
- 80 g rostlinného oleje
- sůl (můžete použít mořskou)
- pepř
Vařený bílek nakrájejte na malé kousky a spolu s mlékem, polovinou oleje a špetkou soli a pepře rozmixujte tyčovým mixerem. Zbylý olej postupně přilévejte, dokud není majonéza dostatečně hustá. Pokud jste měli menší vajíčka než já, je možné, že olej nespotřebujete všechen.
Teď ještě dodělat ten smažák a dobrou chuť!
A jak zužitkovat vařené vaječné žloutky? Výborně se hodí na pomazánku. Potřebovat na ni budete:
- 4 vařené žloutky
- 2 kostky lučiny
- 3/4 krabičky pomazánkového másla
- sůl, pepř, koriandr
- čerstvou na drobno nasekanou pažitku
Všechny ingredience dejte do mísy a rozšlehejte tyčovým mixérem. Pažitkou nešetřete. Můžete jí dát i tři lžíce. Pokud děláte větší množství majonézy a zbude vám více žloutků, nevadí. Do pomazánky jich můžete dát víc.
-
Jak upéct sněhové pusinky?
Pokud byste se pro ty pusinky přece jen rozhodli, na jeden recept se podíváme.
Sněhové pusinky jsou ve své podstatě jen našlehaný bílek s cukrem. Jen je potřeba vychytat ten správný poměr. Pracné jsou kvůli sušení v troubě, které je pomalé a zdlouhavé. Recept je na pusinky z osmi bílků, ale nebojte se, že byste jich měli moc. Sama dělám před Vánocemi pusinky z dvanácti bílků. Zužitkuji tak všechny bílky, které zbyly z pečení cukroví a nemusím je mrazit. Potřebovat budete:
- 600 g moučkového cukru
- 8 bílků
Bílky šlehejte ve velké míse s rovným dnem nebo v menším lavoru. Až je sníh dostatečně tuhý, postupně zašlehejte cukr.
Předehřejte si troubu na 150°C.
Plech vyložte pečicím papírem. Lžičkou dělejte malé hrudky. Pusinky nabudou, nedávejte je příliš blízko k sobě.
Pusinky pečte nebo spíše sušte na 100 až 150°C, záleží na konkrétní troubě. Každá peče trochu jinak. Zůstat by měly bílé až lehce růžové. Pokud jsou béžové do hněda, snižte teplotu.
Hotové pusinky můžete nechat jen tak nebo je namočit v čokoládové polevě. Tu vytvoříte rozpuštěním čokolády na vaření a rostlinného tuku ve vodní lázni.
Jestli máte rádi kokos, do našlehaných bílků s cukrem můžete přimíchat 250 g kokosu.
Pusinky můžete před namočením do čokolády namazat marmeládou. Pro inspiraci na další využití marmelády se můžete podívat na náš článek Jak využít marmeládu.
-
Jak vyrobit bílkovou polevu?
Namísto běžněji používané cukrové polevy z moučkového cukru a citronové šťávy si zkuste vyrobit bílkovou polevu. Potřebovat budete:
- 50 g moučkového cukru
- 150 ml bílků
Ujistěte se, že v cukru nejsou hrudky. Přisypte ho k bílkům a důkladně prošlehejte. V polevě nesmí být žádné žmolky, aby neucpávala zdobící pytlíček.
Hotovou polevou můžete ozdobit perníčky nebo jiné cukroví. S receptem na perníčky vám poradí náš Recept: Perníčky z domácí pekárny.
Další tipy na využití bílků najdete v našem návodu Jak využít zbylé bílky.
Zatím žádné komentáře