Jak využít čerstvý špenát
-
Jak skladovat čerstvý špenát
Než si ukážeme jak čerstvý špenát využít, pojďme se ještě podívat, jak jej vůbec skladovat. Když čerstvý špenát kupíme v obchodě, je vhodné, aby ihned putoval do lednice. V obchodech sice nebývá v chlaďáku, ale to mu vůbec neprospívá.
Kyselina listová, pro kterou je špenát tak ceněný, se totiž při vadnutí listů rozkládá, takže když si přineseme domů špenát poté, co strávil celý den na pultu v teple prodeji, je jeho nutriční hodnota již výrazně pochroumaná.
Proto se doporučuje kupovat špenát dopoledne, co nejdříve poté, co byl v obchodě vyndán ze skladového chladícího boxu. A co nejdříve jej zase dostat do chladna. Z toho plyne i pravidlo, že pokud špenát zvadne, až mu tepelnou úpravou moc neublížíte. Jen svěží špenát použijte syrový, ovadlejší várky nechte na tepelnou úpravu.
Špenát pěstovaný na balkoně nebo na zahradě by se měl trhat spíše odpoledne nebo až kvečeru, aby se v něm minimalizovalo množství dusíku. Že je rostlina povadlejší, to v tomto případě nevadí, je živá, k degradaci kyseliny listové tu v tomto případě nedochází. Ihned po natrhání dejte čerstvý špenát do chladu, tam zase nabude své svěžesti. Nejlépe je trhat jej nedlouho před konzumací.
-
Jak využít čerstvý špenát ve studené kuchyni
Ve studené kuchyni využijeme čerstvý špenát do zeleninových a těstovinových salátů, do pomazánek, můžeme jej odšťavnit nebo přidat do zeleninového i ovocného smoothie. Listy lze nakrájet a zacházet s nimi jako s listy polníčku nebo hlávkového salátu.
Špenát má velmi jemnou chuť (v syrovém stavu – na rozdíl od špenátu tepelně upraveného), a tak není nutné žádné speciální dochucování. Stačí jen sůl a trocha pepře nebo muškátového oříšku, když špenát smícháte s těstovinami a se zakysanou smetanou.
Skvěle se hodí do studených podob salátů s kvazi obilninami, jako jsou quinoa, jáhly, pohanka, amaranth, ale i do krup, rýže, bulguru podávaných se zeleninou a třeba se sýrem, s uzeninou, po studenu.
-
Jak využít čerstvý špenát v teplé kuchyni
V teplé kuchyni připravujeme špenát v podstatě stejně jako mražený listový špenát, jen je tu jeden krok navíc – větší listy je vhodné nejdříve nakrájet na menší díly. Ale když jej použijeme například do listového závinu, rozhodně nic krájet nemusíme.
Jak dlouho vařit špenát? Na to už jsme odpovědi připravili. I na otázku, jak připravit špenát. Kdybyste se chtěli pokusit o pěstování špenátu, můžete se inspirovat v návodu Jak pěstovat špenát.
Zatím žádné komentáře