Jak využít dýni
-
Je dýně ovoce, nebo zelenina?
Dýně se řadí mezi plodovou zeleninu a lze ji pěstovat v mnoha různých variacích. Mezi dýně používané k jídlu se řadí známá dýně hokaidó, dále dýně špagetová, dýně máslová a obří dýně goliáš.
Dále jsou velmi populární i dýně pouze okrasné, které jsou petrobarevné kulaté nebo hruškoidní, dále ve tvaru trnové koruny nebo turbanu. Pěstování dýní je velmi snadné.
-
Jak využít dýni jako zdravou pochutinu
Konzumace dýňové dužniny vám velice prospěje hlavně díky vysokému obsahu betakarotenu, který snižuje riziko rakoviny plic a prostaty, dále prospívá očím, především sítnici a sliznici střeva před průniku infekce. Dále pomáhá zlepšovat stav kůže a chrání před škodlivým UV zářením.
Dále obsahuje vitamín C a minerální látky jako zinek, fosfor a železo. Není nic jednoduššího než si dýni usušit a poté ji pojídat jako dýňové chipsy.
Dýni je potřeba rozkrojit, vydlabat semínka a dužninu nakrájet na tenké plátky. Dýně obsahuje poměrně dost vody, tudíž je nejvhodnější sušit jí v sušičce a i tak se připravte na to, že sušení zabere poměrně dost času.
Výsledkem jsou výborné dýňové chipsy s jemnou oříškovo-máslovou chutí.
-
Jak využít dýni na sladké pokrmy
Dýni lze zpracovat na sladké pokrmy například ve formě moučníků (bábovka, koláč apod.) nebo na lívanečky.
Dýňové lívanečky
Ingredience: ½ menší dýně hokkaido, 1 litr mléka, 300 g hladké mouka, špetka soli, 2 vejce
Postup: Oloupanou a vydlabanou dýni, nakrájejte na kostky a 15 minut s trochou vody povařte. Poté rozmixujte a vzniklé pyré přidejte do mléka. Přisypte mouku, šp. soli, 2 vejce a rozmíchejte hladké lívancové těsto akorát na kapání.
-
Jak využít dýni na polévku
Velmi populární je podzimní dýňová polévka, která výborně zasytí i zahřeje.
Dýňová polévka
Ingredience: 1 cibule, 1kg dýně, olej, sůl, bylinky, smetana, kari, pepř, vývar
Postup: Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme na kostky nakrájenou dýni a zalijeme vývarem nebo pouze vodou a vaříme cca 20 minut do změknutí. Vše rozmixujeme a ochutíme solí, pepřem, kari a smetanou a případně přidáme bylinky. Ještě chvíli povaříme a podáváme s opečenými krutonky či lžičkou kysané smetany.
-
Jak využít dýni na kompot
Dýni lze zavařit a udělat z ní skvělý dýňový kompot, který oceníme v zimě. Takto lze zpracovat nadbytek úrody velice rychle.
Ingredience: 3 kg dýně, 75 dkg cukru, 1,5l vody, 3 lžičky kyseliny citrónové, 3-4 lžičky ananasového aroma
Postup: Dýni nakrájíme na kostičky, přidáme ostatní ingredience, promícháme a necháme ve velké nádobě cca 3 hodiny odležet. Poté vše svaříme do sklovita a teplé naplníme do skleniček. Sterilujeme obvyklým způsobem 20 minut na 85 stupňů.
-
Jak využít dýni na hallowenskou dekoraci
V současné době je dekorace v podobě vyřezávané dýně na podzim již běžnou záležitostí i u nás. Abychom si udělali pěknou halloweenskou dekoraci stačí nám připravit si dýni, lihový fix, nožík a lžíci.
Na dýni si nejprve nakreslíme fixem vše, co bychom rádi vyřízli. Dýni ze shora odřízneme a vnitřek vydlabeme lžící. Vyřežeme otvory pro oči, ústa, nos a pusu dáme na dno čajovou svíčku a odřízlým víkem zpět přiklopíme.
Meze fantazie jsou neomezené a strašidelná dýně vám může dělat příjemnou dekoraci na terase.
Zatím žádné komentáře