Jak využít javorový sirup
-
Co je javorový sirup
Javorový sirup se vyrábí z mízy javoru cukernatého. Javory se na jaře navrtají a zachyjí se vytékající míza, která se zahřívá a zahušťujě. Tradičně se vyrábí v Severní Americe ( hlavně v Kanadě), kde je toto sladidlo využívání tradičně asi jako u nás med. Tradičně jej využívali již domorodé kmeny před objevením Ameriky Evropany.
-
Jaké jsou blahodárné účinky javorového sirupu na lidské zdraví
Z minerálů má javorový sirup velké množství draslíku a vápníku a významné množství manganu a zinku. Dále obsahuje železo, fosfor, riboflavin a vitamin B. Obsahuje i další významné sloučeniny, které mají blahodárný vliv na lidskou imunitu, mají antioxidační vlastnosti, působí proti rakovině, cukrovce, proti bakteriálním onemocněním a právem se řadí mezi superpotraviny.
-
Jak využít javorový sirup ve sladkých pokrmech
Ve sladkých pokrmech jej lze snadno nahradit za jakékoliv sladidlo. Lze jej nahradit místo cukru nebo medu například v jakémkoliv moučníku či koláči.
S oblibou se používá hlavně na polití lívanců, palačinek či pohárů.
Jelikož je nejzdravější konzumovat sirup tepelně neupravený, hodí se i jako poleva na jogurt, vafle nebo kaše (krupicové, ovesné, pohankové aj.).
-
Jak využít javorový sirup v salátech
Velmi často se využívá do ovocných salátů pouze na polití. V zeleninových salátech se může použít jako součást zálivky například místo medu.
Nejjednodušší zálivku připravíme smícháním olivového oleje a javorového sirupu, který dochutíme pepřem a solí, případně lze přidat balsamikový ocet nebo hořčici či kopr.
-
Jak využít javorový sirup v masových pokrmech
V masových pokrmech lze využít javorový sirup na přípravu sladkokyselých omáček nebo například na dresinky k masu. Lze jej využít všude tam, kde bychom například použili med. Například s ním můžeme potírat při pečení maso jako kachnu apod.
Vepřové kotlety s javorovým sirupem
Ingredience:
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 vepřové kotlety
- 2 nejlépe červené cibule
- lžíce nasekaného tymiánu
- 80 ml jablečného octa
- 120ml javorového sirupu
- pepř
- sůl
Postup:
- Kotlety osolíme naklepeme a zprudka opečeme na pánvi 3-5 minut z každé strany.
- Maso vyndáme na talíř a na zbylém oleji dosklovita opékáme cibuli s tymiánem.
- Poté zalijeme octem a vaříme 2 minuty.
- Nakonec přidáme sirup a pepř a několik minut povaříme.
- Na talíř servíruje kotlety přelité šťávou a nejlépe se šťouchanými bramborami.
Zatím žádné komentáře