Jak využít jogurt
-
Co je jogurt
Jogurt je zakysaný mléčný výrobek s vysokým obsahem bílkovin, který vzniká kysáním mléka ( kravského, kozího, ovčího apod.) pomocí mléčných bakterií.
Jogurty se dělí na několik typů např. Skyr (velmi hustý jogurt, jehož sušinu tvoří mléčná bílkovina, s koncentrací přes 10 %, obsah tuku je naopak nízký), nebo Řecký jogurt (po fermentaci mléka je filtrováním odstraněna syrovátka, čímž je zvýšen podíl sušiny a jogurt získá velmi hustou krémovitou konsistenci) apod.
-
Jak využít léčivé účinku jogurtu
Jogurty pozitivně ovlivňují střevní mikroflóru. Jsou bohaté na bílkoviny, vitamíny A, B2, B12 a D, kyselinu listovou a především jsou bohatým zdrojem vápníku.
Jelikož ve střevech se tvoří 70 – 80% imunitního systému je konzumace jogurtu velmi prospěšná pro zvýšení imunity jedince.
Pokud si jogurtem potřete popálené místo a necháme asi 10 minut působit dojde ke zklidnění pokožky. Tato rada funguje dobře i pro popáleného jazyka (např. po vypití příliš horkého nápoje).
Jogurty pomáhají při vaginálních mykózách a zánětech. Pravidelná konzumace jogurtu pomáhají při hraničních a mírně zvýšených hodnotách cholesterolu v krvi.
-
Jak využít jogurt v kosmetice
Řada lepších kosmetických výrobků obsahuje kyselinu mléčnou, která je i v jogurtu. Jogurt obsahuje přírodní a jemně působící složky, které bezpečně snese i ta nejcitlivější pleť. Pokud si každý den dopřejete jogurtovou masku, vaše pleť vám bude vděčná.
Jogurt pomůže zjemnit a hydratovat svoje ruce. Jednoduše vetřete trochu bílého jogurtu do rukou, nechte chvilku působit a poté opláchněte.
-
Jak využít jogurt k naložení masa?
Pokud chcete maso naložit do marinády, mnohem jemnější a měkčí maso lze získat, pokud do marinády přidáte jogurt. Kyselé složky v jogurtu aktivují enzymy v mase, což pomáhá rozbít svalová vlákna a maso zjemnit a tím i změkčit.
-
Jak využít jogurt ve sladkých pokrmech?
Jogurt lze využít ve velké škále sladkých pokrmů. Jze jej využít pro koktejly, nepečené dorty, koláče, bublaniny, bábovky, záviny, zmrzinu, panna coty apod.
Jogurtová bábovka
Ingredience:3 – 4 lžic mléka, 1 balíček vanilkového cukru, 2 kelímkybílého jogurtu, 1/2 balíčku vanilkového pudingu, 3 ks vajec, 1 balíčekprášku do pečiva, 2 hrnečky hladké mouky, 100 g másla, 1 hrneček cukru krupice
Postup: Vejce rozklepneme do mísy, vsypeme cukr, vanilkový cukr a vyšleháme. Přidáme jogurt, rozpuštěné a vychladlé máslo, pudinkový prášek rozmíchaný v mléce, a mouku s práškem do pečiva. Vymícháme husté hladké těsto.
Bábovkovou formu důkladně vymažeme a vysypeme. Vlijeme připravené těsto na jogurtovou bábovku a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Bábovku pečeme zhruba 45 minut podle typu trouby.
-
Jak využít jogurt k přípravě dresinků?
Velká část dresinků má jako hlavní ingredienci jogurt. Dresinky lze využít na různé druhy salátů nebo například jako dip ke grilovanému masu nebo zelenině. Jeden z nejznámějších dipů řeckého původu se nazývá tzaziky.
Tzaziki
Ingredience: okurka salátová 200 g, řecký Jogurt 60 g, citronová šťava 0,5 cl, olivový olej 1 cl, sů, pepř, česnek, kopr, měkký tvaroh 40 g
Postup: Salátové okurky oloupeme a nastrouháme. Poté je vymačkáme od přebytečné vody a vložíme do připravené misky. Přidáme jogurt, měkký tvaroh a ostatní ingredience.
Zatím žádné komentáře