Jak využít marmeládu

Klára Hrnčířská
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít marmeládu

    Jak využít marmeládu jako dárek?

    Pokud sami zavařujete, jistě se budete chtít pochlubit svým kuchařským umem ostatním a podělit se s nimi o vlastní výrobky. Sama mám jedlé dárky ráda. Jsou praktické, a když zrovna nevím, co bych koupila, menší nákup dobrot ve zdravé výživě doplněný o vlastní zavařeniny je leckdy hodnotnějším dárkem než za každou cenu kupované nesmysly, které nemají rozumné využití.

    Jak tedy zavařeniny zabalit? Stačí, pokud je dáte do dárkové tašky s opravdu pevným dnem, ale než takto dárek nachystáte, skleničky ještě dozdobte.

    Potřebovat budete kousek bavlněného plátýnka, stuhu, papír s kružítkem a nůžkami na výrobu šablony a okrasné nůžky. K tomu si připravte lepicí etiketu a barevné fixy.

    Nejprve si na kousek papíru narýsujte kruh s průměrem o osm centimetrů větším, než je průměr víčka. Kolečko vystřihněte a obkreslete na látku. Vystřihněte ozdobnými nůžkami, které zanechávají zubatou stopu. Látku přiložte na víčko a její okraje ohněte přes okraj. Převažte stuhou.

    Na bílou etiketu napište název zavařeniny. Můžete ji pojmenovat osobněji. Třeba Malinová marmeláda pro maminku nebo Meruňky z kouzelného údolí. Nápis dozdobte drobnými kresbičkami ovoce nebo květin.

  2. Jak využít marmeládu na cukroví?

    Největší spotřeba marmelády za celý rok bývá většinou v předvánočním období, kdy se peče cukroví. Linecké cukroví si bez domácí marmelády neumím vůbec představit. K velkému množství cukru se hodí rybízová marmeláda, která se sladkým těstem a cukrem, v které je cukroví obalené, skvěle chuťově ladí.

    Receptů na domácí cukroví máte jistě spoustu. Takového toho oblíbeného, co pekla už vaše babička a naučili jste se ho od maminky. Podívejme se tedy, co budeme potřebovat na samotnou marmeládu a jak ji uvařit:

    • 1 kg červeného rybízu
    • 0,5 kg krystalového cukru
    • 1 Gelfix Extra

    Pečlivě si umyjte zavařovací sklenice a víčka. Sklenice narovnejte na pečicí plech a dejte je na chvíli do trouby i s víčky, abyste je vydezinfikovali. Jakmile plech vyndáte, nesahejte už rukou do vnitřní strany sklenic ani na vnitřní strany víček.

    Rybízové kuličky oberte ze stopek a dejte je do hrnce, ve kterém se nebude marmeláda připalovat.

    Gelfix Extra smíchejte s třemi lžícemi cukru a přisypte ho k rybízu. Počkejte, dokud rybíz nepřivedete k varu a přimíchejte zbývající cukr.

    Vařte alespoň pět minut. Zkuste dát malou lžičku marmelády na talířek a počkejte, dokud nezhládne. Když talířek otočíte vzhůru nohama a marmeláda vám nespadne, víte, že jste ji uvařili dobře.

    Naplňte skleničky. Použít můžete trychtýř nebo skleničky opatrně naplnit lžící. Pokud se vám povede omylem zašpinit okraj skleničky, marmeládu opatrně setřete čistou nepoužitou houbičkou na nádobí. Nepoužívejte čistou utěrku ani jinou látku, která pouští jemné chloupky.

    Naplněné skleničky zavřete a otočte je dnem vzhůru. Takto nechte do rána.

    Zavařovací sklenice lze využít i jinak než jen na marmeládu. Inspirovat se můžete v našem článku Jak využít zavařovací sklenice.

  3. Jak využít marmeládu jako nápoj?

    Z marmelády můžete připravit také výborný nápoj, který ocení především děti. Zahřeje vás především v zimním období.

    Do hrníčku si dejte tři lžíce zavařeniny a zalijte do půlky horkou vodou. Dobře rozmíchejte. Přidat můžete také citronovou šťávu.

    Směs přelijte do konvice na čaj a zalijte horkou vodou. V zimním období můžete přikápnout trochu alkoholu, stejně jako do běžného čaje.

    Stejným způsobem můžete využít také povidlí. Nejprve ho rozmíchejte v hrníčku stejným způsobem jako marmeládu. Přidat můžete na dochucení anýz nebo fenykl.

    Pokud byste měli chuť na stejný nápoj v létě, ale nechcete nic teplého, namísto hormé vody zalijte rozředěnou marmeládu minerálkou.

  4. Jak využít marmeládu do rolády?

    Když už máme hotovou rybízovou marmeládu, pojďme si říct ještě jeden tip na její využití. Vedle lineckého cukroví je výborná také do sladké rolády. Potřebovat na ni budete následující ingredience:

    • 6 vajec
    • 6 lžic pískového cukru
    • 6 lžic polohrubé mouky

    Než začnete s přípravou těsta, předehřejte troubu na 180°C.

    Nejprve si od sebe oddělte žloutky a bílky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. (Vždy šlehejte nejprve sníh, než budete šlehat žloutky, abyste nemuseli metličky umývat. Pokud byste měli metličky od žloutků, sníh by se vám nemuselo podařit dobře našlehat.)

    V druhém kroku našlehejte žloutky s cukrem. Šlehejte tak dlouho, dokud směs nezbělá.

    Stěrkou opatrně vmíchejte bílky. Zlehka vmíchejte mouku, kterou přisypávejte alespoň na třikrát v průběhu míchání.

    Těsto rozetřete na pečicí papír, kterým jste vyložili hluboký plech. Pečte, dokud těsto není růžové. Od trouby neodcházejte, roláda bude upečená za pár minut.

    Jakmile vyndáte plech z trouby, roládu ihned srolujte i s pečicím papírem. Nechte chvíli zchládnout, namažte marmeládou a znova srolujte, tentokrát bez pečicího papíru.

    Posypte cukrem.

    Marmeládu můžete přidávat i do těsta na obyčejný koláč, který jen v rychlosti umícháte a vylijete na plech. Díky marmeládě bude chutnat mnohem lépe, bude svěžejší.

  5. Jak využít marmeládu jako pochoutku pro děti?

    Protože děti mají rády sladké, na závěr si řekneme ještě jeden tip, jak přebytky marmelády zužitkovat právě pro ně.

    Do mísy vysypte tvaroh a našlehejte s několika lžícemi marmelády. Sladkým tvarohem naplňte tvořítka na zmrzlinu, která můžete koupit ve tvaru nejrůznějších zvířátek a pohádkových postav.

    Dejte zamrazit. Děti se v létě vrhnou na mraženou pochoutku jako kobylky.

    Vyrobit si můžete i klasickou zmrzlinu. S tím vám pomůže náš článek Jak vyrobit zmrzlinu.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak využít


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás