Jak využít papriky
-
Jak si vyrobit mletou papriku?
Papriku rozřízneme na poloviny, odstraníme semínka se stopkou a usušíme. Nejlépe v elektrické sušičce.
Pokud nemáte, poslouží dobře i horkovzdušná trouba.Papriky poskládáme na plech vyložený pečícím papírem řeznou stranou dolů a pečeme při teplotě 40°C s ventilátorem. Jakmile půjdou rozdrolit v prstech, jsou hotové.
Nejlepší je umlít čerstvě usušené papriky, například ve vyčištěném kávovém mlýnku, nebo je můžete rozdrtit v hmoždíři. Při delším uskladnění totiž rády natahují vlhkost – a pak je potřeba je znovu přesušit.
Sušenou papriku nemusíte vždycky umlít. Pokud ji před sušením nakrájíte na menší kousky, výborně poslouží i v zimě do polévek nebo pod maso.
-
Jak uschovat papriku na zimu?
Papriky můžete uchovat na zimu i jiným způsobem. Například zamrazit. Stačí očistit, zbavit semínek, stopky a nakrájet na nudličky.
Pokud nechcete před použitím nalézt v mrazáku zmrzlou paprikovou hroudu, rozložte nakrájené papriky nejprve na tác nebo velký talíř vyložený mikrotenovým sáčkem a teprve po zamrazení nasypte do krabičky a vraťte zpět do mrazničky. Takto zamrazené papriky si můžete odsypávat podle potřeby.
-
Jak si připravit zapečené plněné papriky?
Nejznámější úpravou jsou bezesporu papriky plněné mletým masem a podávané k rajské omáčce. Na náplň však můžeme použít i jiné suroviny, které zrovna máme doma a chutnají nám. Například tvrdý sýr, dušené houby, salám nebo slanina, v kombinaci třeba s pohankou nebo rýží.
Výborná varianta jsou také papriky plněné balkánským sýrem. My si nyní ukážeme, jak tuto dobrotu připravit a co k tomu budeme potřebovat:
- papriky
- balkánský sýr
- zakysaná smetana
- provensálské koření a sladká paprika
- sůl
- trocha vody nebo vývaru na podlití
Papriky umyjeme, rozkrojíme na polovinu a odstraníme semeníky a stopku.
Jednotlivé poloviny rozložíme do pekáčku nebo na plech. Do každé půlky vkládáme plátek balkánského sýra a kopeček zakysané smetany. Navrch posypeme kořením.
Podlijeme trochou vývaru nebo osolené vody a vložíme do trouby. Pečeme, dokud nejsou papriky měkké. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo bramborová kaše. Na závěr ozdobíme zelenou petrželkou a můžeme podávat.
-
Jak naložit papriky?
Papriky můžete rovněž naložit a udělat si tak doplněk k pokrmům na pozdější časy. Používají se na různé chuťovky a obložené chlebíčky. Výborné jsou i jako svačinka na chleba s máslem nebo do pomazánek.
Papriky lze naložit do speciálního nálevu, nebo do oleje. Jak na to, se dozvíte v extra článku “Jak naložit papriky“.
Zatím žádné komentáře