Jak využít tahini
-
Jak využít tahini na bramborový salát
Tahini je pasta vyrobená ze sezamových semínek. Jestli si chcete vyrobit vlastní tahini, stačí na trošce olivového oleje osmahnout sezamová semínka a následně je rozmixovat pomocí tyčového mixeru. Stačí, když sezam osmahnete 2-3 minuty. Při delším smažení by byla pasta hořká.
Nejprve se podívejme, jak využít tahini pro dresink na bramborový salát. Potřebovat budete:
- brambory
- bazalku
- jarní cibulku
- mletý pepř a sůl
- tahini
- pomeranč
- olivový olej
- kurkuma
Nejprve si uvařte brambory. Jestli máte nové brambory, můžete je jen omýt a uvařit ve slupce.
Brambory nechte lehce zchladnout a nakrájejte je na kostečky. Na talíři je posypte na jemno nakrájenou jarní cibulkou.
Než brambory vychladnou, přichystejte si dresink, kterým je přelijete i s jarní cibulkou. V porcelánové misce smíchejte tahini, pomerančovou šťávu, olivový olej a trochu vody. Osolte a opepřete podle chuti. Přidejte kurkumu. Hotovou omáčkou přelijte brambory.
Ozdobte lístky bazalky. Teď už jen stačí popřít dobrou chuť!
-
Jak využít tahini na špenátovou polévku
Další možností je použít tahini do špenátové polévky. Potřebovat budete:
- cibuli
- česnek
- olivový olej
- čerstvou bazalku
- kmín
- tahini
- zeleninový vývar
- čerstvý nebo mražený špenát
- mletý kmín
- mletý pepř
- sůl
Nejprve si na drobno nakrájejte oloupanou cibuli a osmahněte ji v hrnci na trošce olivového oleje. Až cibulka zesklovatí, přidejte prolisovaný česnek a nechte chvilku na mírném ohni.
Zalijte zeleninovým vývarem a přisypte koření. Přidejte špenát a v případě, že jste nepoužili už mixovaný zmražený špenát, ho nechte chvíli povařit a následně rozmixujte pomocí tyčového mixéru.
Na závěr přidejte mletý pepř. Polévku můžete dochutit také šťávou z citronu. Jestli ji chcete více ozvláštnit, spolu s cibulkou můžete osmahnout také mrkev a celer, případně do polévky můžete spolu se špenátem přidat květák a následně rozmixovat.
Na talíři ozdobte lžičkou tahini.
-
Jak využít tahini na pomazánku
Na závěr si připravme výbornou pomazánku s tahini. Potřebovat budete:
- 4 lilky
- tahini
- bílý jogurt
- česnek
- sůl
- mletý pepř
- olivový olej
Nejprve omyjte lilky, rozřízněte je na půl a dejte je na plech vyložený pečicím papírem nebo alobalem. Pečte, dokud nebudou měkké.
Upečené lilky oloupejte a dejte do mísy. Můžete zakápnout citronem, aby lilek zbytečně nezhnědl. Přidejte tři až čtyři lžíce bílého jogurtu a tahini podle chuti. Prolisujte dva tři stroužky česneku. Přidejte pár kapek olivového oleje.
Osolte a opepřete podle chuti a rozmixujte pomocí tyčového mixéru.
Hotovou pomazánku můžete podávat s chlebem nebo s bagetou. Ozdobit ji můžete například lístkem bazalky. K pomazánce se výborně hodí také čerstvá nakrájená zelenina nebo hlávkový salát.
S péčí o vlastní salát vám poradí naše články Jak pěstovat salát a Proč je salát hořký.
Zatím žádné komentáře