Jak využít zkyslé mléko
-
Jak využít zkyslé mléko k čištění šperků
Určitě to znáte. Doma máte spoustu krásných šperků, ale nenosíte je, protože by potřebovaly vyčistit. Přitom stále nemáte čas zaskočit s nimi do zlatnictví a nechat je vyčistit odborníkem. Zároveň nemáte doma tolik šperků, aby se vám vyplatilo pořizovat si čističku na šperky. Navíc brýle u vás také nikdo nenosí a skončila by zaprášená v koutě.
Ideální babský trik, jak takové šperky vyčistit, je zkyslé mléko. Pokud vám doma zkyslo nedopité mléko, vzpomeňte si na všechny nevyčištěné šperky a použijte ho právě k tomuto účelu, ať ho nemusíte vylévat.
Jestli naopak potřebujete šperky vyčistit, ale zkyslé mléko doma zrovna nemáte, nechte přes noc stát na kuchyňské lince půl skleničky mléka a uvidíte, že se ho do rána dočkáte. V létě zkysne mléko určitě. V zimě, kdy je chladněji, budete možná muset počkat dalších pár hodin.
Šperky do mléka ponořte přes noc a nechte stát na teplém a světlém místě. Ráno šperky vytáhněte, opláchněte a opatrně otřete jemným hadříkem. Nechte doschnout.
Zkyslé mléko můžete použít také k čištění nejrůznějších stříbrných příborů, tácků a všeho, co vás jen napadne.
-
Jak využít zkyslé mléko pro výrobu tvarohu
Mléko můžete použít opět to, které vám zkyslo nebo ho nechat zkysnout záměrně. Pro výrobu budete potřebovat:
- 1 l mléka
- srážedlo pro případ, že není čas nechat mléko přirozeně zkysnout
- teploměr
Především je důležité použít čerstvě nadojené mléko, nikoli trvanlivé. Mléko by také mělo zkysnout přirozeně při pokojové teplotě. V žádném případě by se nemělo jednat o mléko zkyslé v lednici. Tvaroh z takového mléka by nebyl příliš chutný.
Zkyslé mléko přelijte do hrnce a pomalu ho zahřejte. Chcete-li získat velice měkký tvaroh, zahřejte mléko na 40°C. Pokud chcete měkký tvaroh, ale ne příliš, zahřejte mléko na 50°C. Zahřejete-li mléko ještě na větší teplotu, bude tvaroh tvrdší a především sušší.
Mléko zakryjte pokličkou a nechte ho zchladnout.
Do hrnce dejte cedník vyložený textilií. Ideální jsou dětské pleny.
Tekutinu přelijte do cedníku a nechte okapat. Můžete napomoci také opatrným ždímáním. Chcete-li vyobit kostku tvarohu na strouhání, hmotu v cedníku zatižte. Nechte v chladnu přes noc.
-
Jak využít zkyslé mléko na vaření
Zkyslé mléko není nutné hned vylévat. Na pití sice už příliš není, protože byste z něj mohli mít střevní problémy, ale pokud projde bodem varu, bude mléko opět poživatelné.
Využít ho můžete do buchet, které získají příjemnou svěží chuť a výborné z něj budou také palačinky.
Použít ho můžete také na klasický troj obal. S obalovaným receptem vám poradí náš článek Jak využít patizon.
Zatím žádné komentáře