Kakaové linecké cukroví

Lenka Chládková
Publikováno 15. prosince 2023

Linecké těsto má mnoho využití, přidáním různých přísad do klasického receptu je možné získat cukroví nepříliš obvyklých chutí. I proto patří mezi linecké cukroví nejoblíbenější a nejčastěji pečené vánoční cukroví. Jednou z nejpopulárnějších variant je kakaové linecké cukroví.

  1. Kakaové linecké cukroví

    Recept na kakaové linecké cukroví

    Pro kakaové linecké cukroví je typický tmavý vzhled a bohatá čokoládová chuť. Přitom do klasického receptu stačí přidat jen kvalitní kakaový prášek. V obchodech je běžně k dostání holandské kakao, resp. kakao holandského typu. Tímto označením není spotřebitel informován o zemi původu, ale o tom, že kakao bylo chemicky upraveno. Do přírodního kakaa se nepřidává nic navíc, naopak díky šetrné úpravě zůstávají zachovány zdraví prospěšné látky. Přírodní kakao má světlejší barvu a kyselejší chuť, pokud při přípravě těsta použijete kakaový prášek v BIO kvalitě, bude třeba do receptu přidat více cukru kvůli vyvážení chuti.

    Budete potřebovat:

    • 280 g hladké mouky
    • 20 g kvalitního kakaového prášku (neslazeného)
    • 200 g másla
    • 100 g moučkového cukru
    • 2 žloutky
    • moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na obalení

    Postup přípravy:

    Smíchejte mouku, kakaový prášek a moučkový cukr v míse. Přidejte máslo nakrájené na kousky a žloutky, všechny ingredience zpracujte do hladkého těsta. Aby cukroví bylo křehké, je třeba, aby se s těstem pracovalo rychle.

    Po zpracování těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho odpočinout v chladničce nejméně 1 hodinu. Poté těsto vyválejte na pomoučeném povrchu na tloušťku asi 3-4 mm a vykrájejte požadované tvary. Předehřejte troubu na 170–180 °C. Kakaové linecké cukroví pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi 8–10 minut.

    Po upečení můžete cukroví lehce pocukrovat moučkovým cukrem. Po vychladnutí spojte dva kusy cukroví marmeládou nebo jinou náplní podle vaší chuti.

  2. Kakaové linecké cukroví s čokoládovou náplní

    Pro ještě intenzivnější chuť čokolády je možné ke slepení dvou kousků cukroví použít namísto marmelády čokoládovou náplň. Náplň lze použít ke spojení dvou kousků lineckého cukroví, případně ji můžete využít k dekoraci cukroví. Příprava čokoládové náplně je velmi jednoduchá.

    Budete potřebovat:

    • 150 g kvalitní hořké čokolády
    • 50 g másla
    • 2–3 lžíce smetany (nebo podle potřeby pro dosažení požadované konzistence)

    Postup přípravy:

    Nalámejte čokoládu na malé kousky a vložte ji do mísy, která je vhodná pro vodní lázeň. Mísu s čokoládou umístěte nad hrnec s vařící vodou (voda by neměla dotýkat dna mísy). Nechte čokoládu pomalu tát. Jakmile je čokoláda téměř zcela rozpuštěná, přidejte máslo a smetanu. Míchejte, dokud není směs hladká a lesklá.

    Pokud je náplň příliš hustá, můžete přidat trochu více smetany, abyste dosáhli požadované konzistence. Čokoládovou náplň nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Jestliže potřebujete hustší konzistenci pro snadnější plnění cukroví, můžete náplň na chvíli dát do lednice.

  3. Bezlepkové kakaové linecké cukroví

    Recept na kakaové linecké cukroví se dá snadno přizpůsobit pro ty, kteří dodržují bezlepkovou dietu nebo mají alergii na lepek. Bezlepkové linecké cukroví s kakaem vyžaduje bezlepkovou mouku, někdy je třeba i dalších úprav receptu, aby se dosáhlo požadované textury a chuti.

    Budete potřebovat:

    • 280 g bezlepkové mouky (např. směs rýžové, kukuřičné, pohankové mouky nebo předem připravené bezlepkové směsi)
    • 20 g kvalitního kakaového prášku (neslazeného)
    • 200 g másla
    • 100 g moučkového cukru
    • 2 žloutky
    • špetka xanthanové gumy

    Postup přípravy je stejný jako u klasického lineckého těsta, nejdříve je třeba smíchat suché přísady, teprve pak se přidává máslo a žloutky. Těsto může vyžadovat delší dobu zpracování, než je obvyklé u těsta z pšeničné mouky. Poté, co těsto necháte alespoň jednu hodinu odpočinout v lednici, těsto vyválejte, vykrajujte a pečte stejně jako u klasického lineckého cukroví.

  4. Jak vybrat nejlepší bezlepkovou mouku?

    Hledejte mouky, které jsou speciálně vyrobené pro pečení. Kvalitní bezlepkové mouky obvykle obsahují kombinaci několika druhů a škrobů, což zlepšuje texturu těsta. Pro linecké cukroví je ideální jemně mletá mouka, aby těsto bylo hladké.

    Některé bezlepkové mouky obsahují xanthanovou nebo guarovou gumu, která pomáhá nahradit vlastnosti pšeničné mouky. Pokud vaše mouka tyto přísady neobsahuje, můžete je přidat samostatně.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma čokoláda


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás