Linecké cukroví s mákem
Přestože linecké těsto nabízí mnoho variací, základní princip přípravy těsta zůstává stejný. Vždy je třeba dodržet osvědčený poměr surovin, těsto zpracovat rychle a nechat ho odpočinout dostatečně dlouhou dobu v chladu. Zajímavou alternativou klasického receptu je makové linecké cukroví.
-
Recept na makové linecké cukroví
Mák přidává do cukroví specifickou chuť a dělá z něj zajímavou variantu tradičního lineckého cukroví. Makové linecké se připravuje podobně jako klasické linecké cukroví, navíc se přidává mletý mák a skořice, která nádherně provoní těsto.
Budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 50 g mletého máku
- 200 g másla
- 60 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 balení vanilkového cukru, nebo 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička citrónové kůry
- 1 lžička mleté skořice
- špetka soli
Postup přípravy:
Všechny sypké suroviny smíchejte, přidejte máslo, žloutek a vypracujte těsto. To zabalte do fólie a nechte odležet v lednici nejlépe do druhého dne, minimálně však jednu hodinu.
Těsto vyválejte na pomoučeném povrchu na tloušťku zhruba 3 mm, vykrájejte své oblíbené tvary. Do každého druhého kousku vykrojte malým tvořítkem střed a poskládejte cukroví na plech vyložený pečícím papírem.
Pečte v předehřáté přibližně na 170 °C po dobu 8 až 10 minut, dokud nejsou lehce nazlátlé. Stupně je třeba při pečení kontrolovat a dobu pečení upravit podle konkrétního typu trouby.
-
Jak připravit náplň do lineckého cukroví s mákem
K makovému cukroví se nejvíc hodí domácí povidla, nebo citronový krém. Použít je možné i klasickou rybízovou marmeládu.
Makové linecké cukroví se plní až po úplném vychladnutí. Cukroví se nemusí všechno slepovat – část je možné namáčet do citronové polevy, získáte tak prakticky bez práce další druh cukroví na štědrovečerní tabuli.
-
Citronová poleva na makové cukroví
Základní citronová poleva je velmi jednoduchá, na její přípravu postačí tři ingredience, přitom kyselá chuť skvěle doplňuje makové cukroví.
Budete potřebovat:
- 200 g moučkového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy z čerstvého citronu
- 1 lžíce horké vody
Postup přípravy:
Moučkový cukru prosejte přes jemné sítko, poleva musí být hladká, bez hrudek. Do cukru přidejte citronovou šťávu z čerstvého citronu. Míchejte do hladka, konzistenci nedělejte příliš hustou, aby s ní šlo při zdobení cukroví dobře pracovat.
Kombinovat ji můžete s čokoládovou polevou z kvalitní čokolády.
-
Čokoládová poleva na makové cukroví
Čokoládová poleva dodá makovému cukroví v kombinaci s citrónovou polevou nejen dokonalý vzhled, ale i luxusní chuť. Vyzkoušejte náš jednoduchý recept na čokoládovou polevu.
Budete potřebovat:
- 100 g kvalitní hořké čokolády
- 1 lžíce másla, nebo rostlinného oleje
- 1-2 lžíce smetany nebo rostlinného mléka
Postup přípravy:
Nalámejte čokoládu na malé kousky a vložte ji do mísy vhodné pro vodní lázeň. Mísu s čokoládou dejte na hrnec s vařící vodou. Čokoláda by se měla roztavit pomalu. Důležité je, aby se čokoláda nespálila, takže voda by neměla být příliš horká a neměla by se dotýkat dna mísy.
Jakmile čokoláda roztaje, přidejte máslo a smetanu. Čokoládovou polevu nechte mírně vychladnout, ale ujistěte se, že zůstane dostatečně tekutá pro snadné zdobení.
Zatím žádné komentáře