Linecké cukroví s ořechy
Křehké máslové těsto s jemnou oříškovou příchutí, marmeláda a jemná cukrová krusta na povrchu, to vše dává dohromady jedinečný chuťový zážitek. Dosáhnout podobných chutí není nic složitého, do základního receptu na linecké těsto stačí přidat mleté ořechy.
-
Recept linecké cukroví s ořechy
Ořechy dodají lineckému cukroví bohatou chuť, krásnou vůni a křehkou texturu. Použít můžete jak mandle, tak vlašské nebo lískové ořechy.
Budete potřebovat:
- 280 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g mletých ořechů (mandle, vlašské nebo lískové ořechy)
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 balení vanilkového cukru, nebo 1 lžička vanilkového extraktu
Postup přípravy:
Smíchejte mouku, mleté ořechy a moučkový cukr. Přidejte máslo nakrájené na kousky, žloutky, případně vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr. Ručně, nebo v kuchyňském robotu zpracujte ingredience do hladkého, jednolitého těsta. Zpracované těsto nehněťte dlouho, aby neztratilo svoji křehkost. Zabalte ho do potravinářské fólie a odložte jej nejméně na hodinu do lednice.
Těsto vyválejte na pomoučeném povrchu na tloušťku asi 3 až 4 mm. Vykrájejte požadované tvary, pro tradiční vzhled vykrájejte ve středu některých kousků malá kolečka, hvězdičky nebo kytičky.
Připravené plechy vyložte pečicím papírem, troubu předehřejte na 170–180 °C. Linecké cukroví pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi 8–10 minut, dokud nezrůžoví.
-
Jak ozdobit linecké cukroví
Hned po upečení se linecké cukroví může pocukrovat, po vychladnutí spojte dva kusy cukroví marmeládou. K plnění se obvykle používá rybízová marmeláda, lze ale použít i jahodovou, meruňkovou nebo malinovou marmeládu.
Netradiční chuti dosáhnete, pokud k naplnění použijete čokoládu, Nutellu nebo oříškový krém. Náplň musí být dostatečně pevná, tak aby cukroví po naplnění dobře drželo pohromadě.
-
Ořechové linecké cukroví s čokoládou
Linecké cukroví s ořechy můžete dovést k dokonalosti za použití rozpuštěné čokolády. Stačí rozehřát 100g tabulku kvalitní čokolády ve vodní lázni. Čokoládu si můžete vybrat podle vlastních chutí, použít můžete bílou, mléčnou nebo hořkou čokoládu.
Jak udělat vodní lázeň
Nalijte vodu do hrnce a dejte ji vařit. Vezměte mísu vhodnou pro vodní lázeň a nalámejte do ní čokoládu na malé kousky. Na hrnec s vařící vodou položte misku s čokoládou a nechte ji pomalu rozpustit. Pro hladší konzistenci čokoládové polevy můžete přidat trochu másla nebo smetany.
Po úplném rozehřátí nechejte polevu trochu vychladnout. Čokoládu je možné využít jako náplň ke slepení dvou kousků lineckého cukroví, k dozdobení, případně můžete v čokoládě cukroví namáčet. Máčené linecké cukroví můžete posypat nasekanými ořechy, kokosem nebo jiným cukrářským zdobením.
-
Jak správně uskladnit linecké cukroví
Linecké cukroví je zapotřebí dobře uskladnit, jedině tak zůstane čerstvé a zachová si svoji křehkost. V případě, že je linecké cukroví správně uskladněno, může vydržet čerstvé 3 až 4 týdny.
- Cukroví před uložením nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Skladujte cukroví ve vhodných uzavíratelných nádobách, ideální jsou plechové dózy nebo nádoby s těsněním, které zabraňují vstupu vzduchu.
- Mezi jednotlivé vrstvy cukroví vložte pečicí papír, cukroví se k sobě nepřilepí.
- Cukroví skladujte v suchu a chladu.
- Různé druhy cukroví mohou mít různé chutě a vůně, které se mohou navzájem ovlivňovat. Pokud je možné, skladujte různé druhy cukroví odděleně.
Zatím žádné komentáře