Linecké cukroví z Hery

Lenka Chládková
Publikováno 5. prosince 2024

Linecké cukroví patří mezi vánoční klasiku. Do tradičního receptu na linecké cukroví patří máslo, které lineckému těstu dodává jemnost a křehkost. Existuje ale mnoho jiných receptů, které nabízí nejrůznější alternativy, například kde je máslo zcela nahrazeno rostlinným tukem, neobvyklé v receptu není ani sádlo nebo solamyl.

  1.  Linecké cukroví z Hery

    Recept na linecké cukroví z Hery

    Máslo se dá v základním receptu na linecké těsto zcela nahradit rostlinným tukem, nejčastěji se používá Hera. Jemnou máslovou chuť v lineckém cukroví zajistí Hera máslová. K dosažení dokonalého výsledku je třeba dodržet správný poměr ingrediencí. Důležitá je také rychlost zpracování těsta.

    Budete potřebovat:

    • 210 g hladké mouky
    • 140 g rostlinného tuku Hera máslová
    • 70 g moučkového cukru
    • 2 žloutky
    • špetka soli
    • marmeláda pro plnění
    • moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na pocukrování

    Postup přípravy:

    Nejdříve smíchejte prosátou mouku, moučkový cukr a špetku soli. Přidejte Heru máslovou nakrájenou na kousky a žloutky. Všechny přísady zpracujte to hladkého těsta. S těstem nepracujte příliš dlouho, jinak ztratí svoji křehkost.

    Po zpracování těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte ho odpočinout nejméně na 1 hodinu do lednice. Na pomoučněném povrchu těsto vyválejte na tloušťku cca 3 mm, vykrájejte své oblíbené tvary a vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem.

    Cukroví pečte v předem vyhřáté troubě na 170–180 °C asi 8–10 minut, dokud nemá lehce nazlátlou barvu. Cukroví po vytažení z trouby jemně pocukrujte, teprve až po úplném vychladnutí spojte vždy dva kousky marmeládou.

  2. Recept na linecké cukroví se sádlem

    Pokud nahradíte část másla v základním receptu na linecké těsto sádlem, získáte tvárné těsto, které vás rozhodně překvapí při zpracování, pečení i celkovou chutí.

    Budete potřebovat:

    • 300 g hladké mouky
    • 100 g másla
    • 100 g sádla
    • 100 g moučkového cukru
    • 2 žloutky
    • špetka soli
    • marmeláda pro plnění
    • moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na pocukrování

    Postup přípravy je stejný jako u základního receptu. Cukroví pečte jen lehce do zlatova, přepečené cukroví ztrácí svoji křehkost a tvrdne. K plnění lineckého se nejčastěji používá rybízová marmeláda. Chybu ale neuděláte ani s jahodovou, meruňkovou nebo malinovou marmeládou.

    K plnění se používá i čokoláda, Nutella, citrónový nebo oříškový krém. Náplň musí být dostatečně pevná, tak aby cukroví po naplnění dobře drželo pohromadě.

  3. Recept na linecké cukroví se solamylem

    Solamyl je všeobecně vžité označení pro bramborovou škrobovou moučku. Neobsahuje lepek, je bez chuti a bez zápachu. S těstem, do kterého přidáte solamyl, se velmi dobře pracuje a navíc se neroztéká při pečení. Výsledkem je jemné a křehké cukroví.

    Budete potřebovat:

    • 150 g hladké mouky
    • 100 g solamylu
    • 140 g másla
    • 90 g moučkového cukru
    • špetka soli
    • 2 žloutky
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • marmeláda pro plnění
    • moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na pocukrování

    Postup přípravy je totožný jako u tradičního receptu na linecké cukroví. Pokud chcete chuť lineckého cukroví ozvláštnit, můžete do těsta přidat citrónovou kůru, se kterou cukroví získá svěží a jemně kyselý nádech, a pravou vanilku pro intenzivní vanilkovou chuť. Touto kombinací vytvoříte příjemný kontrast mezi bohatou vanilkovou chutí a svěžími citrusovými tóny.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak upéct


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás