Mandlové vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky by neměly chybět na žádné štědrovečerní tabuli. Podle klasického receptu do rohlíčků patří vlašské ořechy, pokud je však nahradíte mletými mandlemi, nebo mandlovou moukou, získáte neodolatelné vanilkové rohlíčky s jemnou mandlovou příchutí.
-
-
Recept na mandlové vanilkové rohlíčky
Do klasických vanilkových rohlíčků se používají vlašské nebo lískové ořechy, do mandlových rohlíčků se přidávají mleté mandle. Mandle rohlíčkům dodávají charakteristickou mandlovou chuť i vůni. Pro intenzivněnější mandlovou vůni se do těsta přidává mandlový extrakt.
Budete potřebovat:
- 200 g hladké mouky
- 100 g mletých mandlí
- 200 g másla (pokojové teploty)
- 80 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 balení vanilkového cukru, nebo 1 lžička vanilkového extraktu, případně 1/2 lžičky mandkového extraktu
- moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na obalení
Postup přípravy:
V míse smíchejte prosátou hladkou mouku s mletými mandlemi, moučkovým a vanilkovým cukrem. Do suchých ingrediencí přidávejte po malých kouscích změklé máslo pokojové teploty a žloutky. Pro zvýraznění chutí je možné do těsta přidat vanilkový a mandlový extrakt. Mandlový extrakt by ale neměl přebít chuť vanilky. Cílem je vytvořit dokonalý soulad mezi vanilkovou a mandlovou chutí. Ručně, nebo případně v kuchyňském robotu promíchejte do hladkého těsta. Důležité je těsto dobře promíchat, aby se chuť rovnoměrně rozložila.
Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a dejte ho do lednice odpočinout minimálně na hodinu, nejlépe však přes noc. Po vyjmutí z lednice rozdělte těsto na menší části. Z každého kousku vyválejte váleček, který rozkrájíte na další malé válečky. Z válečků vymodelujte rohlíčky. Měly by být stejně velké, aby se upekly rovnoměrně.
Vytvarované rohlíčky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě asi na 170 °C 10 až 15 minut, dokud nezrůžoví.
Pár minut po vytažení z trouby ještě horké rohlíčky opatrně obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
-
Mandlové rohlíčky z mandlové mouky
Mandlová mouka je skvělá alternativa, která může v tradičním receptu na vanilkové rohlíčky nahradit klasickou pšeničnou mouku. Rohlíčky z mandlové mouky jsou křehké, jemné s velmi příjemnou mandlovou chutí. Rohlíčky z mandlové mouky neobsahují lepek, jsou proto vhodné pro celiaky. V případě, že místo klasického másla použijete rostlinný tuk, upečete veganské mandlové rohlíčky.
Budete potřebovat:
- 200 g mandlové mouky
- 100 g másla (pokojové teploty)
- 80 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na obalení
Postup přípravy:
Postup je stejný jako u vanilkových rohlíčků z mletých mandlí. Nejdříve se smíchají suché ingredience, pak se přidává máslo a vanilka. Vše je třeba zpracovat do hladkého těsta. Těsto by mělo být měkké. Pokud je příliš lepkavé, můžete přisypat více mandlové mouky.
Rohlíčky se pečou na 170–180 °C přibližně 10 minut. Přesná teplota a doba pečení závisí na konkrétním typu trouby, navíc mandlová mouka má tendenci rychleji hnědnout, je tedy třeba sledovat rohlíčky během pečení, aby nedošlo k jejich přepečení. Rohlíčky je třeba z trouby vytáhnout v momentě, kdy chytnou lehce nazlátlou barvu.
Ještě teplé se obalují v moučkovém cukru.
-
Mandlové rohlíčky máčené v čokoládě
Luxusní mandlové rohlíčky získáte po zapojení čokolády. Stačí rozehřát 100g tabulku čokolády ve vodní lázni (nebo případně v mikrovlnné troubě) a získáte nový rozměr chuti – mandle kombinované s vanilkou a čokoládou.
Nejdříve připravte vodní lázeň – do hrnce nalijte trochu vody a nechte ji vařit. Na hrnec s vodou položte misku, do které nalámete čokoládu na malé kousky. Můžete použít hořkou, mléčnou nebo bílou čokoládu, záleží jen na vaší chuti. Pro hladší konzistenci čokoládové polevy můžete přidat trochu másla nebo smetany.
Nechte polevu trochu vychladnout a poté do ní rohlíčky namáčejte. Na vytvoření dekorativních proužků na povrchu rohlíčků se dá použít i vidlička nebo cukrářský sáček.
Pro další zdobení je možné posypat polevu na rohlíčcích sekanými ořechy, kousky čokolády nebo jiným cukrářským zdobením.
-
Zatím žádné komentáře