Proč je banán zahnutý
-
Co je to banán?
Banán je protáhlé ovoce, které roste na banánovníku (v případě nesladké varianty, plantain, se ale řadí k zelenině). Existuje velké množství druhů této pochoutky, k nám se však nejvíce dováží odrůda Cavendish.
Věděli jste, že samotný banánovník je bylina? Může dosahovat výšky pouze několika desítek centimetrů, některé exempláře ale vyrostou dokonce do výšky až 16 metrů, což z banánovníku činí jednu z nejvyšších bylin na světě. Hojně se pěstuje v exotických krajích jako je Ekvádor, Guatemala, Kostarika, Kolumbie či Filipíny.
V Evropě banánovníky najdeme třeba na Kanárských ostrovech (Španělsko), v Řecku, Itálii či na ostrově Madeira (Portugalsko).
Protože se jedná o tropické ovoce, často se plody sklízejí ještě zelené (čili nezralé). Poté banány cestují klidně i přes půl zeměkoule a dozrávají až později. Víte, jak v obchodě poznat zralé ovoce?
Banány rostou v trsech (taktéž dlaních, rukách) o více kusech, kterých je několik nad sebou. Proč jsou banány zahnuté se dočteme v boxíku č. 3.
-
Co obsahuje banán?
Správně zralé banány (žluté s hnědými tečkami) jsou velice dobře stravitelné. Obsahují množství vlákniny, která funguje jako prevence proti zácpě a snižuje hladinu cholesterolu. Spousta sportovců banány konzumuje k rychlému doplnění energie.
Banán dále obsahuje vodu, bílkoviny, přírodní cukry (sacharózu, fruktózu a glukózu) a zanedbatelné množství tuku.
Má vysoký obsah draslíku, hořčíku a železa, naopak obsahuje málo sodíku, což z něj činí potravinu vhodnou pro lidi, kteří trpí vysokým krevním tlakem (hypertenzí). Svým obsahem draslíku pomáhá předcházet různým onemocněním (například arytmii, infarktu myokardu, mrtvici či rakovině). V banánu najdeme také měď, zinek, mangan, fosfor či vápník.
Velmi významný je i obsah vitamínů, za zmínku stojí především vitamíny B6, B12, vitamín C nebo E.
Hojně je konzumace banánů doporučována při průjmových onemocněních. -
Proč je banán zahnutý?
Když banánovník vykvete, z květů vyraší malé banány. A díky gravitaci rostou pochopitelně směrem dolů. Jenomže po čase část květu odpadne a na plody (banány) začne dopadat více světla shora. Banány díky světlu přirozeně změní směr růstu, začnou tedy růst opačným směrem, čili vzhůru za světlem. Tím dochází k typickému zahnutí banánu.
Zatím žádné komentáře