Proč je olivový olej hořký
-
Proč je olivový olej hořký
Příjemnou hořkou chuť olivovému oleji dodávají olivy, ze kterých je za studena lisovaný. Olivy jsou nejvíce hořké těsně před jejich zralostí, když jsou ještě zelené a v té době se zpravidla sbírají pro další zpracování.
-
Jak vybrat olivový olej
Při výběru a degustaci panenského olivového oleje vnímáme jeho jemnou hořkost, která značí vysokou kvalitu, přítomnost zdraví prospěšných látek a vitamínů. Dále je důležitá jasná světle zelená nebo zlatavá barva. Pozor na šedé či velmi žluté odstíny. Ty značí nízkou kvalitu produktu.
Vůně olivového oleje by měla připomínat vůni oliv a dalších vůní, které jsou charakteristické pro oblast, kde byl olivový olej vyroben. Můžeme cítit vůni květů, trávy či ovoce. V případě, že cítíme zkažené ovoce či zatuchlost, olej je špatný a není vhodné jej konzumovat.
-
Proč je olivový olej zdravý
Olivový olej je jednou z důležitých položek ve zdravém jídelníčku. Dále se používá také při výrobě kosmetiky nebo v tradiční medicíně. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek jako jsou polynenasycené mastné kyseliny, antioxidanty a dále vitamíny A, E, D a K. Právě díky těmto vitamínům máme zdravější pleť, vlasy i nehty.
Konzumace panenského olivového oleje v rozumné míře nám může pomoci zlepšit zdravotní stav. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi či dokonce napomáhá při léčbě srdečních onemocnění.
-
Jak se vyrábí olivový olej
Olivový olej se vyrábí mechanicky bez použití jakýchkoliv dalších látek či vody. Olivy se očistí, rozemelou, a poté se lisují. Vše se děje studenou cestou, tedy bez použití příliš vysokých teplot. Teplota při výrobě by se měla pohybovat od 21° do 38°C.
V případě, že by se olivy lisovaly nad tuto teplotu, znehodnotily by se v nich všechny zdravé látky. Na výrobu jednoho litru panenského olivového oleje je potřeba 5 až 7 kilogramů oliv. Při zpracování se samozřejmě nepoužívá žádná chemie.
-
Jak poznat kvalitní olivový olej
Ukazatelem kvality olivového oleje je parametr kyselosti. Ten nesmí překročit maximální povolenou hranici 0,8 %. Na trhu můžeme zakoupit mnoho druhů panenských olivových olejů. Tyto dva druhy jsou však nejkvalitnější:
- Extra panenský olivový olej – nejvyšší kvalita, nejnižší kyselost, lisován z čerstvých oliv bez vad, známe odrůdu a původ oliv, použití oleje pouze za studena
- Panenský olivový olej – vyšší kyselost, velmi kvalitní, použití za studena
Při výběru v obchodě se můžeme opřít i o cenu. Je pravidlem, že kvalitní panenský olivový olej není levnější než 100 Kč za balení. Rozhodně bychom neměli kupovat levný olivový olej v plastové láhvi.
Vhodné obaly jsou tmavé skleněné láhve nebo plechovky.
Kromě panenských olivových olejů můžeme narazit i na rafinované olivové oleje. U těchto olejů je hlavním rozdílem to, že se vyrábějí teplou cestou. Častokrát při druhotném zpracovávání oliv, tedy pokrutin.
Ztrácí tím svou charakteristickou hořkou chuť oliv i vitamíny. V naší kuchyni je vhodný spíše na vaření či pečení a dalších tepelných úpravách pokrmů.
Od teraz už ten olivový olej viac nekúpim, mame svoje kvalitné a lacné oleje, slnečnicový, repkový. Vyrástli sme na nich ani nevedeli o nejakom olivovom, 5 krat drahšom. Chraňme svoje, nemáme predsa hrécke dôchodky.
Odpovědět@Ivan: To je škoda, protože jste asi nikdy nestudoval složení olejů. Naše jak říkáte kvalitní oleje jsou v první řadě rafinované, tím pádem tam nic kvalitního po tomto zpracování nezbyde, poté mají přemíru omega 6 a nikoli omega 3 a zrovna toto způsobuje velkou galibu v našem krevním oběhu a nejen v něm. Nenutím nikoho jíst olivový olej, ale je lepší si přečíst proč je zdravý a prospěšný.. A už jen to že jsou laciné svědčí o tom že jsou zpracované nejjednodužší strojovou formou za vysokých teplot a nikdo se s nima moc nemazal:-). Po slunečnicovém a řepkovém rafinovaném oleji se nikdo vysokého věku určitě nedožívá...
OdpovědětHořká chuť olivového oleja mi nesmierne vadí ☹️. Pre mňa je to nejedlé a pokazí to celé jedlo. Existuje kvalitný nehořký olivový olej? Napr. niektorá sorta alebo olej z dozretých olív? Ďakujem za odpoveď. Anna
Odpovědět@Anna: Ptám se na to samé.Také je pro mě hořký olej nepoživatelný.Např.značka Monini,original.Ten jsem otevřela,ochutnala a než šel do koše zjusila jsem na nich usmažit hranolky.No nechutnali mi.A. olej z kauflandu který neni zas tak kvalitní, je výborný a vůbec není hořký.Ale chtěla jsem kvalitnější,jenže bez te odporné hořké chuti se asi neobejde.
Odpovědět@Natalie: zkuste domácí oliváč přímo od pěstitele nikdy už nebudete hledat v obchoďáku beru z Itálie a 10l vydrží bez problému rok i víc tedy když ho budete hýčkat a cena bývá směšná oproti ČR
Odpovědět