Proč je salát hořký
-
Jaké jsou názvy salátů
Na našem trhu lze zakoupit několik desítek druhů salátů. Jejich nabídka se rok od roku zvyšuje, obzvlášť v letních měsících. Základní druhy listových salátů jsou hlávkové, ledové, římské a jejich odrůdy. Dalšími běžně dostupnými druhy jsou rukola, polníček, čekanka, mangold a lollorosso.
Některé typy salátů můžeme také tepelně upravovat. Jedná se například o čekanku a římský salát, které jsou velmi oblíbené hlavně ve Francii a Itálii a mají v sobě mnoho vitamínů. Nesmíme opomenout také špenát, který je oblíbený hlavně v Česku a je plný minerálů a železa.
-
Jak poznat čerstvý salát
Hlávkové, či ledové saláty by měly být sladší chuti a u košťálu křupavé. Měly by mít světle zelenou barvu. Právě podle zabarvení košťálu se pozná čerstvost salátu. Košťál rozřízneme napůl ostrým nožem. Salát není čerstvý, pokud je v průřezu béžové či hnědé barvy.
Čerstvost můžeme poznat i vizuálně, pokud má salát povadlé nebo různobarevné listy. Dalším ukazatelem je samozřejmě tištěné datum na obalu. Kvalitu a čerstvost salátu můžeme prodloužit i správným skladováním. Důležitým pravidlem je neomývat saláty před uskladněním. Saláty očistíme až těsně před jejich konzumací. Doporučuje se konzumace v den zakoupení, maximálně na druhý den.
-
Proč je salát hořký
Hlávkové saláty jsou jemné a sladší chuti. Někdy se nám ale může stát, že je salát hořký. Pravděpodobnou příčinou je pozdní sklizeň. Pokud se salát sklidí v době, kdy už se připravuje na kvetení, ztratí svou typickou jemnou chuť.
U ledového salátu je hořký pouze košťál, který je nutné před konzumací odkrojit. Některé saláty jsou však svou hořkostí typické. Jedná se o některé druhy listových kadeřavých salátů, polníček, a nebo čekanku.
-
Proč je salát zdravý
Salát obsahuje velký podíl vody a má nízkou energetickou hodnotu. Jeho konzumace je vhodná při redukční dietě. Obsahuje také velké množství zdraví prospěšných látek. Můžeme zmínit například kyselinu listovou a vlákninu.
Je plný vitamínu C, který je důležitý pro posílení naší imunity. Dále obsahuje vitamín B a A. Z minerálních látek obsahuje mimo jiné hořčík, draslík a také železo.
Lehký letní salát
Na přípravu lehkého přílohového salátu budeme potřebovat tyto ingredience:
- 1 hlávkový salát
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje
Hlávkový salát rozebereme na jednotlivé listy, které jemně propereme ve studené vodě. Nepěkné listy odstraníme. Okapané listy salátu natrháme na menší kousky. Těsně před konzumací promícháme s uvedenými surovinami. Pokud chceme salát vylepšit a ozvláštnit, můžeme přidat nasekané kousky vlašských ořechů. Ihned podáváme.
Zatím žádné komentáře