Proč je salát hořký

Markéta Dyjaková
Publikováno 9. března 2021
  1. Proč je salát hořký

    Jaké jsou názvy salátů

    Na našem trhu lze zakoupit několik desítek druhů salátů. Jejich nabídka se rok od roku zvyšuje, obzvlášť v letních měsících. Základní druhy listových salátů jsou hlávkové, ledové, římské a jejich odrůdy. Dalšími běžně dostupnými druhy jsou rukola, polníček, čekanka, mangold a lollorosso.

    Některé typy salátů můžeme také tepelně upravovat. Jedná se například o čekanku a římský salát, které jsou velmi oblíbené hlavně ve Francii a Itálii a mají v sobě mnoho vitamínů. Nesmíme opomenout také špenát, který je oblíbený hlavně v Česku a je plný minerálů a železa.

  2. Jak poznat čerstvý salát

    Hlávkové, či ledové saláty by měly být sladší chuti a u košťálu křupavé. Měly by mít světle zelenou barvu. Právě podle zabarvení košťálu se pozná čerstvost salátu. Košťál rozřízneme napůl ostrým nožem. Salát není čerstvý, pokud je v průřezu béžové či hnědé barvy.

    Čerstvost můžeme poznat i vizuálně, pokud má salát povadlé nebo různobarevné listy. Dalším ukazatelem je samozřejmě tištěné datum na obalu. Kvalitu a čerstvost salátu můžeme prodloužit i správným skladováním. Důležitým pravidlem je neomývat saláty před uskladněním. Saláty očistíme až těsně před jejich konzumací. Doporučuje se konzumace v den zakoupení, maximálně na druhý den.

  3. Proč je salát hořký

    Hlávkové saláty jsou jemné a sladší chuti. Někdy se nám ale může stát, že je salát hořký. Pravděpodobnou příčinou je pozdní sklizeň. Pokud se salát sklidí v době, kdy už se připravuje na kvetení, ztratí svou typickou jemnou chuť.

    U ledového salátu je hořký pouze košťál, který je nutné před konzumací odkrojit. Některé saláty jsou však svou hořkostí typické. Jedná se o některé druhy listových kadeřavých salátů, polníček, a nebo čekanku.

  4. Proč je salát zdravý

    Salát obsahuje velký podíl vody a má nízkou energetickou hodnotu. Jeho konzumace je vhodná při redukční dietě. Obsahuje také velké množství zdraví prospěšných látek. Můžeme zmínit například kyselinu listovou a vlákninu.

    Je plný vitamínu C, který je důležitý pro posílení naší imunity. Dále obsahuje vitamín B a A. Z minerálních látek obsahuje mimo jiné hořčík, draslík a také železo.

    Lehký letní salát

    Na přípravu lehkého přílohového salátu budeme potřebovat tyto ingredience:

    Hlávkový salát rozebereme na jednotlivé listy, které jemně propereme ve studené vodě. Nepěkné listy odstraníme. Okapané listy salátu natrháme na menší kousky. Těsně před konzumací promícháme s uvedenými surovinami. Pokud chceme salát vylepšit a ozvláštnit, můžeme přidat nasekané kousky vlašských ořechů. Ihned podáváme.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma salát


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás