Recept na masové kuličky IKEA
-
Jaké jsou ingredience na IKEA masové kuličky
Na 16–20 masových kuliček typické IKEA velikosti (což je porce pro dva až tři dospělé strávníky) budete potřebovat:
- 500 g mletého hovězího masa
- 250 g mletého vepřového masa
- jednu větší cibuli
- stroužek česneku
- cca 100 g strouhanky
- jedno vejce
- 5 polévkových lžic plnotučného mléka
- sůl a pepř
- olej na smažení
-
Jaký je postup při přípravě IKEA masových kuliček
Je lépe začínat přípravou masových kuliček, neboť se musejí nechat odležet v chladu. Postup bude takový, že nejprve důkladně smícháte mleté hovězí a vepřové maso, aby se dobře propojilo.
Pak přidáte vejce, strouhanku, najemno nakrájenou (lépe spařenou nebo zlehka osmahnutou) cibuli, dále česnek, posléze ještě pět lžiček mléka, osolíte a opepříte. Směs znovu důkladně promícháte a minimalizujete množství vzduchu v ní (zmáčknete ji v míse co nejvíce ke dnu).
Následuje tvorba kuliček tak, aby jich ve výsledku bylo 16 – 20, což bude ideální velikost pro snadné smažení tak, aby kuličky zůstaly uvnitř šťavnaté. Vytvarované kuličky dáte do chladna na cirka dvě hodiny odpočinout, aby při pozdějším smažení lépe držely tvar.
Jakmile se kuličky odleží, rozpalte troubu. Kuličky nejprve osmahněte je na pánvi na rozpáleném oleji, pak je přeneste na plech a dejte do trouby na cirka 180 stupňů, pečte je cirka 30 minut, dokud nebudou mít svou typickou hnědou barvu – o tu postará mléko a samotná tepelná úprava.
Masové kuličky IKEA podáváme s omáčkou a s bramborovou kaší, se šťouchanými brambory, ale vynikající jistě budou i s těstovinami či s rýží, případně s pečivem.
-
Jaké jsou ingredience na omáčku k IKEA masovým kuličkám
IKEA masové kuličky by nebyly tím pravým ořechovým, pokud bychom si k nim nepřipravili ještě tu správnou IKEA omáčku. Pro její přípravu budete potřebovat:
- lžíci oleje
- cca 40 gramů másla
- cca 40 gramů hladké mouky
- cca 150 mililitrů zeleninového vývaru
- cca 150 mililitrů hovězího vývaru
- cca 150 mililitrů smetany
- sójovou omáčku – dle chuti
- dijonskou hořčici – dle chuti
-
Jaký je postup při přípravě omáčky k IKEA masovým kuličkám
Příprava omáčky je snadná, jediná složitost je v mnoha ingrediencích, které je nutné si nejprve připravit. Ale maso má dvě hodiny ležet, takže na přípravu omáčky je opravdu času dost.
V pánvi rozpusťte máslo a olej (díky oleji se máslo tak snadno nepřepálí) a přimíchejte mouku, osmahněte do světlé jíšky. Následně přidejte oba vývary, promíchejte a za stálého míchání přiveďte směs k varu. Fajnšmekři budou vývar přilívat postupně, aby měli omáčku dokonale hladkou.
Nakonec přidáte smetanu, cirka dvě čajové lžičky sójové omáčky a jednu lžičku dijonské hořčice, případně více, vše podle chuti. Opět necháte povařit, celkem cirka 20 minut, aby se lepek v mouce řádně rozvařil. Pokud je omáčka hustá, lze ředit malým množstvím vody, lépe vývarem.
-
Na co si dát pozor při přípravě IKEA masových kuliček
Důležité je zejména vytlačit z připravené směsi maximum vzduchu, aby kuličky dobře držely pohromadě, také je nechat dostatečně dlouho odležet, čímž se jejich tvar také ještě upevní a kuličky zůstanou v té podobě, jakou jim svými dlaněmi dáte.
Při přípravě omáčky nezapomínejte na stálé míchání, které je nutné, než se omáčku podaří přivést k varu. Pokud byste nemíchali, vzniknou hrudky. Návod na přípravu omáček se také může hodit. Skvělá je pro přípravu omáčky metlička, ale pokud ji nemáte, zvládnete to i s klasickou vařečkou.
Jestli máte mleté hovězí a vepřové v mrazáku, možná vás bude zajímat jak rozmrazit mleté maso. A pokud byste na kuličky nakonec přecejen neměli už chuť, co třeba řízky z mletého masa?
Zatím žádné komentáře