Tradiční linecké cukroví
Slepované cukroví z lineckého těsta patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví v Česku. Klíčem k dokonalému těstu je správný poměr ingrediencí a také rychlost zpracování. Triků, jak upéct nejlepší linecké cukroví, existuje ale mnohem víc. Na co si dát pozor při pečení, jak cukroví správně skladovat, aby vydrželo dlouho čerstvé, a další užitečné rady najdete ve Skrblíkově receptu na klasické linecké cukroví.
-
Recept na klasické linecké cukroví
Linecké těsto je snadné na přípravu, stačí dodržet osvědčený poměr surovin 3:2:1, který vyjadřuje podíl mouky (3 díly), másla (2 díly) a cukru (1 díl). Těsto při přípravě vyžaduje chladnější podmínky a prospěje mu odležení v lednici. Do těsta můžete přidat citrónovou kůru, vanilku, skořici, nebo mandlový extrakt, každá z uvedených přísad cukroví příjemně ovoní.
Budete potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- špetka soli
- aroma podle výběru – citronová kůra, vanilka, skořice, nebo mandlový extrakt
- rybízová marmeláda pro plnění
- moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na pocukrování
Postup přípravy:
Nejdříve smíchejte prosátou mouku, moučkový cukr a špetku soli. Přidejte vychlazené máslo nakrájené na kousky, žloutky, případně můžete přidat aroma podle vaší chuti. Pokud do těsta zamícháte lžíci smetany, bude cukroví hned po upečení měkké.
Ručně, nebo v mixéru zpracujte všechny přísady do hladkého těsta. S těstem nepracujte příliš dlouho, jinak ztratí svoji křehkost.
Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte odpočinout v chladničce alespoň 1 hodinu. Poté těsto vyválejte na pomoučněném povrchu na tloušťku 3-4 mm, vykrájejte, poskládejte na plech vyložený pečícím papírem a upečte.
-
Jak dlouho péct linecké cukroví
Linecké cukroví se peče v předehřáté troubě zhruba na 170–180 °C asi 8–10 minut, dokud nemá lehce nazlátlou barvu. Stupně je třeba při pečení kontrolovat a dobu pečení upravit podle konkrétní trouby, každá trouba peče jinak.
Cukroví pečte jen dozlatova, přepečené cukroví ztrácí svoji křehkost a tvrdne.
Po vychladnutí ještě neslepené cukroví jemně pocukrujte, teprve potom spojte dva kousky marmeládou.
-
Čím naplnit a slepit linecké cukroví
Linecké cukroví se tradičně plní marmeládou, existuje ale mnoho jiných možností a variací, jak cukroví naplnit podle vlastních chutí. Nejčastěji se plní rybízovou marmeládou, lze ale použít i jahodovou, meruňkovou nebo malinovou marmeládu.
K plnění se používá i čokoláda, Nutella, citrónový nebo oříškový krém. Náplň musí být dostatečně pevná, tak aby cukroví po naplnění dobře drželo pohromadě.
-
Jak skladovat linecké cukroví
Linecké cukroví je důležité správně uskladnit, aby zůstalo čerstvé a zachovalo si svoji křehkost i chuť. Pokud je linecké cukroví dobře skladováno, může vydržet čerstvé 3 až 4 týdny.
- Před uložením nechte cukroví vychladnout na pokojovou teplotu.
- Cukroví skladujte v uzavíratelných nádobách, jako jsou plechové dózy nebo nádoby s těsněním, které zabraňují vstupu vzduchu.
- Pokud máte cukroví uloženo ve více vrstvách, položte mezi jednotlivé vrstvy pečicí papír, aby se k sobě cukroví nepřilepilo.
- Cukroví skladujte v suchém a chladném prostředí, daleko od zdrojů tepla.
- Různé druhy cukroví mohou mít různé chutě a vůně, které se mohou navzájem ovlivňovat. Pokud je možné, skladujte různé druhy cukroví odděleně.
-
Nejlepší linecké cukroví na 4 různé způsoby
Linecké cukroví patří mezi vánoční klasiku, která má mnoho variant. Základní princip přípravy zůstává stejný – vždy je důležité zachovat správný poměr ingrediencí, těsto rychle zpracovat a pak ho nechat odpočinout v chladu.
Kakaové linecké cukroví
Pro kakaové linecké cukroví je typický tmavý vzhled a bohatá čokoládová chuť. Přitom do klasického receptu stačí přidat jen kvalitní kakaový prášek.
Linecké cukroví s ořechy
Oblíbenou variantou je oříškové linecké cukroví. Ořechy dodají lineckému bohatou chuť, krásnou vůni a křehkou texturu. Použít můžete jak mandle, tak vlašské nebo lískové ořechy.
Linecké cukroví z Hery
Do tradičního receptu na linecké cukroví patří máslo, které lineckému těstu dodává jemnost a křehkost. Existuje ale mnoho jiných receptů, které nabízí nejrůznější alternativy, například kde je máslo zcela nahrazeno rostlinným tukem, v jiných receptech není neobvyklé sádlo nebo solamyl.
Linecké cukroví s mákem
Zajímavou alternativou klasického receptu je makové linecké cukroví. Příprava je snadná, do těsta stačí přidat mletý mák. Skvělý výsledek získáte, pokud v lineckém cukroví zkombinujete mák, skořici, švestky a citrónovou kůru.
Zatím žádné komentáře