Tradiční linecké cukroví

Lenka Chládková
Publikováno 10. listopadu 2024

Slepované cukroví z lineckého těsta patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví v Česku. Klíčem k dokonalému těstu je správný poměr ingrediencí a také rychlost zpracování. Triků, jak upéct nejlepší linecké cukroví, existuje ale mnohem víc. Na co si dát pozor při pečení, jak cukroví správně skladovat, aby vydrželo dlouho čerstvé, a další užitečné rady najdete ve Skrblíkově receptu na klasické linecké cukroví.

  1. Tradiční linecké cukroví

    Recept na klasické linecké cukroví

    Linecké těsto je snadné na přípravu, stačí dodržet osvědčený poměr surovin 3:2:1, který vyjadřuje podíl mouky (3 díly), másla (2 díly) a cukru (1 díl). Těsto při přípravě vyžaduje chladnější podmínky a prospěje mu odležení v lednici. Do těsta můžete přidat citrónovou kůru, vanilku, skořici, nebo mandlový extrakt, každá z uvedených přísad cukroví příjemně ovoní.

    Budete potřebovat:

    • 300 g hladké mouky
    • 200 g másla
    • 100 g moučkového cukru
    • 2 žloutky
    • špetka soli
    • aroma podle výběru – citronová kůra, vanilka, skořice, nebo mandlový extrakt
    • rybízová marmeláda pro plnění
    • moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na pocukrování

    Postup přípravy:

    Nejdříve smíchejte prosátou mouku, moučkový cukr a špetku soli. Přidejte vychlazené máslo nakrájené na kousky, žloutky, případně můžete přidat aroma podle vaší chuti. Pokud do těsta zamícháte lžíci smetany, bude cukroví hned po upečení měkké.

    Ručně, nebo v mixéru zpracujte všechny přísady do hladkého těsta. S těstem nepracujte příliš dlouho, jinak ztratí svoji křehkost.

    Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte odpočinout v chladničce alespoň 1 hodinu. Poté těsto vyválejte na pomoučněném povrchu na tloušťku 3-4 mm, vykrájejte, poskládejte na plech vyložený pečícím papírem a upečte.

  2. Jak dlouho péct linecké cukroví

    Linecké cukroví se peče v předehřáté troubě zhruba na 170–180 °C asi 8–10 minut, dokud nemá lehce nazlátlou barvu. Stupně je třeba při pečení kontrolovat a dobu pečení upravit podle konkrétní trouby, každá trouba peče jinak.

    Cukroví pečte jen dozlatova, přepečené cukroví ztrácí svoji křehkost a tvrdne.

    Po vychladnutí ještě neslepené cukroví jemně pocukrujte, teprve potom spojte dva kousky marmeládou.

  3. Čím naplnit a slepit linecké cukroví

    Linecké cukroví se tradičně plní marmeládou, existuje ale mnoho jiných možností a variací, jak cukroví naplnit podle vlastních chutí. Nejčastěji se plní rybízovou marmeládou, lze ale použít i jahodovou, meruňkovou nebo malinovou marmeládu.

    K plnění se používá i čokoláda, Nutella, citrónový nebo oříškový krém. Náplň musí být dostatečně pevná, tak aby cukroví po naplnění dobře drželo pohromadě.

  4. Jak skladovat linecké cukroví

    Linecké cukroví je důležité správně uskladnit, aby zůstalo čerstvé a zachovalo si svoji křehkost i chuť. Pokud je linecké cukroví dobře skladováno, může vydržet čerstvé 3 až 4 týdny.

    • Před uložením nechte cukroví vychladnout na pokojovou teplotu.
    • Cukroví skladujte v uzavíratelných nádobách, jako jsou plechové dózy nebo nádoby s těsněním, které zabraňují vstupu vzduchu.
    • Pokud máte cukroví uloženo ve více vrstvách, položte mezi jednotlivé vrstvy pečicí papír, aby se k sobě cukroví nepřilepilo.
    • Cukroví skladujte v suchém a chladném prostředí, daleko od zdrojů tepla.
    • Různé druhy cukroví mohou mít různé chutě a vůně, které se mohou navzájem ovlivňovat. Pokud je možné, skladujte různé druhy cukroví odděleně.
  5. Nejlepší linecké cukroví na 4 různé způsoby

    Linecké cukroví patří mezi vánoční klasiku, která má mnoho variant. Základní princip přípravy zůstává stejný – vždy je důležité zachovat správný poměr ingrediencí, těsto rychle zpracovat a pak ho nechat odpočinout v chladu.

    Kakaové linecké cukroví

    Pro kakaové linecké cukroví je typický tmavý vzhled a bohatá čokoládová chuť. Přitom do klasického receptu stačí přidat jen kvalitní kakaový prášek.

    Linecké cukroví s ořechy

    Oblíbenou variantou je oříškové linecké cukroví. Ořechy dodají lineckému bohatou chuť, krásnou vůni a křehkou texturu. Použít můžete jak mandle, tak vlašské nebo lískové ořechy.

    Linecké cukroví z Hery

    Do tradičního receptu na linecké cukroví patří máslo, které lineckému těstu dodává jemnost a křehkost. Existuje ale mnoho jiných receptů, které nabízí nejrůznější alternativy, například kde je máslo zcela nahrazeno rostlinným tukem, v jiných receptech není neobvyklé sádlo nebo solamyl.

    Linecké cukroví s mákem

    Zajímavou alternativou klasického receptu je makové linecké cukroví. Příprava je snadná, do těsta stačí přidat mletý mák. Skvělý výsledek získáte, pokud v lineckém cukroví zkombinujete mák, skořici, švestky a citrónovou kůru.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak upéct


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás