5 triků, jak účinně vyčistit rychlovarnou konvici
- Rychlovarná konvice, stejně jako další spotřebiče v domácnosti využívající vodu, trpí usazováním vodního kamene
- Množství nánosů závisí na tvrdosti vaší vody, ale každá konvice potřebuje čas od času vyčistit
- Poradíme vám 5 triků, jak konvici vyčistit důkladně
-
Důvody pro čištění rychlovarné konvice
- Vrstva vodního kamene snižuje efektivitu ohřívání a prodlužuje ho – stojí více peněz.
- Představuje riziko přehřívání přístroje, a tedy možného poškození.
- Vyplavování odlouplých kousků vodního kamene do vody a dále do nápojů (pokud nemáme dostatečně jemné sítko v hubici konvice).
- V usazeninách se lépe daří bakteriím, které sice varem vždy zneškodníte, ale jejich metabolismus může produkovat toxické látky, jež ve vodě zůstanou.
-
Co je potřeba k vyčištění rychlovarné konvice
K odvápnění konvice potřebujeme:
- potravinářskou kyselinu citrónovou,
- lžíci,
- pitnou vodu
- ocet a houbičku na dočištění hubice a okrajů pod víkem.
Kyselina citrónová je vhodným prostředkem, protože je dostatečně účinná na odstranění vodního kamene, a šetrná ke spotřebiči i našemu zdraví. Oproti octu má výhodu v tom, že nezapáchá. Lze ji zakoupit v drogeriích nebo supermarketech v oddělení potřeb pro konzervování.
-
Postup: Jak vyčistit rychlovarnou konvici
- Do konvice nalejeme vodu po rysku.
- Nabereme lžíci kyseliny citrónové a vysypeme do vody.
- Zapneme konvici a necháme vyvařit.
- Necháme roztok 30–60 minut působit.
- Vylijeme a před dalším používáním konvice v ní ještě alespoň jednou necháme převařit čistou vodu.
- S pomocí octa a houbičky dočistíme zbývající části konvice – hubice, okraj, dle potřeby.
Tento postup je dostačující při pravidelném čištění. Pokud máme v konvici již silný nános, tak po převaření ještě znovu nasypeme 1–2 lžíce kyseliny a necháme působit přes noc.
Dáváme si pozor, aby se kyselina nedostala do očí, silně je dráždí.
-
Další způsoby odvápnění varné konvice
Čištění rychlovarné konvice octem
Do konvice nalijeme vodu a ocet v poměru 1:1, zapneme a vyvaříme.
Čištění rychlovarné konvice citrónovou šťávou
Vymačkáme šťávu z citrónu, dolijeme vodou, vyvaříme.
Čištění rychlovarné konvice citrónkou
Tekuté kyselé ochucovadlo můžeme použít stejně jako citrónovou šťávu.
Čištění rychlovarné konvice jedlou sodou
Nasypeme lžíci jedlé sody, doplníme vodou, převaříme.
U všech postupů po skončení propláchneme a první vroucí vodu po čištění nepoužíváme.
-
Jak zabránit usazování vodního kamene
Usazování vodního kamene je běžným problémem v domácnostech s tvrdší vodou. Kvalita vody má vliv na chuť a usazování. Pokud máte tvrdou vodu a nechcete zbytečně kupovat vodu balenou, může být pro vás ideálním řešením filtrační konvice.
Do rychlovarné konvice pak nebudete nalévat vodu z vodovodu, ale vodu z filtrační konvice. Ta dokáže vodu zbavit těžkých kovů, vodního kamene, chlóru a dalších nežádoucích látek a zajistí vám také její lepší chuť. Na trhu jich najdete spoustu, některé navíc vodu obohacují o minerály (například hořčík).
Jak vyčistit konvici od čaje a hrnek od čajových stop
Pokud je vaše čajová konvice zabarvená od louhovaných nápojů, dobrou službu vám prokáže ocet a prášek na pečení. Podobně to bude fungovat i v případě problému, jak vyčistit hrnek od čaje.
- Na jeden hrnek/jednu čajovou konvici použijte 1 dcl octa a lžíci prášku na pečení.
- Očekávejte šumění, proto přidávejte prášek postupně. Tyto dvě ingredience důkladně promíchejte a postupně přilévejte vroucí vodu.
- Nechte směs octa a prášku do pečiva působit v hrnku několik hodin nebo klidně přes noc.
- Po odmočení opatrně otřete houbičkou tam, kam se dostanete. Pro nepřístupná místa můžete použít kartáček na zuby.
Zatím žádné komentáře