Mangold → návod na pěstování, účinky, použití

Lenka Rutteová
Publikováno 1. prosince 2022
  • Mangold pomáhá při ateroskleróze a chudokrevnosti
  • Používá se jako součást salátů, omáček, dipů a slaných koláčů
  • Pěstovat ho je možné v záhonu i v truhlíku

Mangold

Mangold → návod na pěstování, účinky, použitílatinsky Beta vulgaris subsp. vulgaris

Jedna z nejoblíbenějších zelenin ve Středomoří, odkud také pochází. To je druh řepy s názvem mangold. Ale přestože jde o řepu, v mnohém se od ní liší. Je listovou zeleninou s neskutečně bohatým nutričním složením, dokonce mnohem bohatším než u špenátu. Navíc, na rozdíl od špenátu, nevyplavuje z kostí vápník, proto je jeho konzumace doporučována zejména straším lidem.

Pěstují se dva základní typy – mangold řapíkatý a mangold listový. Pokud mangold vykvete, už se moc konzumovat nedá. Jeho výhodou však je, že do květu nevybíhá takovou rychlostí jako jemu velmi podobný špenát.

Účinky mangoldu

  • Zpevňuje cévy, zvyšuje i jejich pružnost
  • Napomáhá při ateroskleróze (zvápenatění tepen)
  • Mírní žilní nedostatečnost
  • Působí preventivně proti nádorovým onemocněním
  • Pomáhá při chudokrevnosti
  • Dokáže zmírnit deprese a srovnat výkyvy nálad
  • Působí příznivě během klimakteria
  • Posiluje mozek i nervy, zvyšuje schopnost soustředění a zlepšuje paměť

Použití mangoldu

Mangold používáme zejména v kuchyni jako součást salátů, omáček, dipů, zapékaných jídel, na přípravu špenátu, slaných koláčů. Mangold má, na rozdíl od špenátu, velmi jemnou a nenápadnou chuť, proto se s ním lépe srovnají i lidé, kteří špenátu neholdují.

Používáme jednak zelené listy, jednak řapíky. Řapíky upravujeme na způsob chřestu, jsou vynikající i syrové, nakrájené na tenké plátky a vmíchané do salátu nebo položené na pečivo s máslem. Zelené listy můžeme přimíchat kamkoliv. Italská a francouzská kuchyně nabízejí obrovskou škálu vhodných receptů pro využití obou částí mangoldu.

Mangold vždy alespoň spaříme vroucí vodou. Syrový se totiž dost těžko kouše. Mangold dobře snáší mrazení (po spaření).

Jak pěstovat mangold

Pěstování je jednoduché. Mangold snese záhon i truhlík. Do truhlíku se lépe hodí mangold listový, protože dorůstá menší velikosti. Sejeme rovnou na stanoviště nebo můžeme předpěstovat sazenice – ano, mangold, přestože je to řepa, zvládne přesazení.

Mangold bez potíží přezimuje jednu zimu, následující jaro vykvete. Máme z něj tedy užitek po dvě sezóny. Vyplatí se nasít mangold v létě, na podzim radikálně sestřihnout a překrýt textilií. Na jaře budeme hned v dubnu mít další listy, a pokud budeme pravidelně sestřihávat květní stvol, vydrží mangold až do léta, kdy už budeme sít další várku


Zatím žádné komentáře


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.