Pažitka → Návod na pěstování, účinky, použití
- Pažitka má antioxidační účinky a je prospěšná pro celý organismus
- Používá se ve studené kuchyni zejména k dochucení jídel
- Pěstovat ji lze celkem jednoduše na záhonech i v květináčích
-
Pažitka
latinsky Allium schoenoprasum
Pažitka pobřežní je oblíbenou drobnou cibulnatou rostlinou s jemným cibulovo–česnekovým aroma. Jde o trvalku s poměrně malými cibulkami a dutými listy. Kvete od května do srpna typickými kulovitými květy.
Pažitka se volně vyskytuje v přírodě v mnoha variacích, s květy od fialové přes růžovou až po bílou barvu. Roste v nížinách, často podél řek, ale i na vysokohorských prameništích.
S petrželkou, kerblíkem a estragonem je součástí směsi fines herbes, která se používá k dochucení pokrmů zejména z francouzské kuchyně. Je vhodné přidat ji do jídla až na konci vaření, protože tyhle bylinky delší tepelnou úpravou rychle ztrácejí aroma.
-
Účinky pažitky
- Povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení
- Je zdrojem antioxidantů a sirných sloučenin typických pro rod Allium a díky tomu má antioxidační a protizánětlivé účinky
- Má přirozené antibakteriální vlastnosti, působí i proti kvasinkám a virům
- Díky obsahu draslíku může přispívat ke snížení krevního tlaku
- Díky obsahu vitamínu K příznivě působí i na kosti
- Díky obsahu vitamínu C podporuje obranyschopnost
- Vzhledem k obsahu zdraví prospěšných látek je její pravidelná konzumace součástí prevence civilizačních chorob
- Patří do skupiny dvaceti nejvýživnějších druhů zeleniny na naší planetě
-
Použití pažitky
I když pažitka z botanického hlediska patří do rodu česnek, její chuť připomíná spíš cibuli. Oproti ní je však mnohem jemnější.
Pažitka vařením rychle ztrácí svou chuť a vůni, a tak se používá zejména ve studené kuchyni nebo k dochucení a dekoraci teplých jídel. Drobně nasekané čerstvé listy se hodí do bylinkových másel, pomazánek, na chléb s tvarohem, k rybím či houbovým pokrmům nebo do hotových polévek. Její květy jsou také jedlé, proto se často používají k dozdobení talířů.
Pažitka je nejlepší čerstvá, je možné ji skladovat také mraženou. Sušení se nedoporučuje, pažitka tím ztratí většinu svých vlastností.
-
Jak pěstovat pažitku
Pěstování pažitky není nijak náročné. Semena vysévejte mělce do výsevního substrátu v květináči nebo pařeništi. Pažitka klíčí při teplotě 20–22 °C a vyklíčí do 3 týdnů. Substrát je třeba udržovat stále vlhký. Koupit si ji ale můžete už předpěstovanou. Má ráda výživnější, mírně vlhké a dobře propustné půdy a světlá místa, nikoli však přímé slunce.
Listy pažitky můžete sklízet v průběhu celého roku, stříhejte je vždy u báze rostliny, abyste podpořili její další růst. Jakmile pažitka vykvete, seřízněte ji až u země a nechejte znovu narůst. Pažitka bez problémů přezimuje, zhruba po třech letech je ale vhodné ji přesadit nebo vysít novou.
Slevový kupón POPOROSTEM pro čtenáře Skrblíka
Nejen pro vaši bylinkovou zahrádku jsme vyjednali exkluzivní 10% slevový kód na zahradnické potřeby a přírodní hnojiva od Poporostem.cz. Při dokončování objednávky stačí zadat do příslušného pole heslo: SKRBLIK. Celý nákup tak automaticky zlevní o 10 %.
Platí do 31. prosince 2025.
A kde sehnat semínka? Zkuste mrknout třeba tady.
Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.
Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.
Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.
Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.
Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.
Zatím žádné komentáře