Petržel → návod na pěstování, účinky, použití
- Petržel snižuje krevní tlak a přispívá k rozrušování ledvinových kamenů
- V kuchyni se používá k přípravě polévek, omáček a pomazánek
- Zasevá se brzy zjara, listy petržele lze sklízet celoročně
-
Petržel
latinsky Petroselinum crispum
Petržel patří do stejné skupiny rostlin jako například libeček, ale na rozdíl od libečku jde o dvouletku, která první rok shromažďuje zásoby ve ztlustlém hlavním kořeni a teprve druhý rok kvete.
Petržel můžeme pěstovat i speciálně vyšlechtěnou pro tvorbu listů, a to buď hladkých, nebo kadeřavých. I listové varianty jsou dvouleté.
Petržel je typická svou chutí a vůní, patří mezi zeleninu nejbohatší na vitamíny, minerály a další aktivní látky, to platí i o petrželové nati. S kerblíkem, pažitkou a estragonem je součástí směsi z francouzské kuchyně, tzv. fines herbes.
-
Účinky petržele
- Snižuje krevní tlak
- Čistí trávicí trakt a zlepšuje trávení
- Přispívá k rozrušování ledvinových kamenů a k léčení nemocí ledvin
- Pomáhá zpomalovat či dokonce léčit oční nemoci
- Je považována za afrodiziakum, zejména dámské
- Reguluje menstruační cyklus
- Posiluje správnou funkci srdce zejména při arytmiích
- Velké dávky v těhotenství mohou způsobit předčasné kontrakce dělohy (běžné dávky nikoliv)
- Kojící ženy a děti do 5 let také nesmějí přijímat velké dávky petržele
- Velké množství petržele škodí i při akutních ledvinových kolikách
-
Použití petržele
Pokud pěstujeme kořenovou petržel, používáme v kuchyni celou rostlinu. Kořen zejména k přípravě polévek, omáček, dušených zeleninových směsí, bramborového salátu, pomazánek. Petržel můžeme podávat i jako samostatné hlavní jídlo, například pečenou.
Listovou petrželku používáme jako koření (do jídla přidáme až po dovaření) nebo jako dekoraci jakéhokoliv slaného pokrmu). Hladkolistá petrželka je jemnější a hladší než petrželka kudrnka.
K léčení lze použít celou rostlinu. Připravujeme z ní nálev, víno, případně odvary.
-
Jak pěstovat petržel
Petržel sejeme brzy zjara. V případě listové petržele lze zakoupit i sazeničky. Sejeme do záhonu nebo do nádob. Pokud chceme na balkoně vypěstovat kořenovou petržel, musíme zvolit velkou a hlubokou nádobu. Petržel si nepotrpí na přílišné hnojení. Zaléváme méně často, ale o to vydatněji. Jakmile rostlinky kořenové petržele dorostou do cca pěti centimetrů, vyjednotíme je.
Listy petržele sklízíme po celou vegetační sezonu, kořeny až po dorostení, nejdříve v červenci (pokud jsme včas vyseli). Druhý rok zjara začne listová petržel obrážet velmi brzy. Kudrnka je zelená dokonce i celou zimu. Pokud petrželku pěstujeme doma, roste bez přestávky.
Petržel špatně roste vedle salátů a naopak.
Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.
Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.
Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.
Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.
Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.
Zatím žádné komentáře