Petržel → návod na pěstování, účinky, použití

Lenka Rutteová
Publikováno 1. prosince 2022
  • Petržel snižuje krevní tlak a přispívá k rozrušování ledvinových kamenů
  • V kuchyni se používá k přípravě polévek, omáček a pomazánek
  • Zasevá se brzy zjara, listy petržele lze sklízet celoročně
  1. Petržel

    Petržel → návod na pěstování, účinky, použitílatinsky Petroselinum crispum

    Petržel patří do stejné skupiny rostlin jako například libeček, ale na rozdíl od libečku jde o dvouletku, která první rok shromažďuje zásoby ve ztlustlém hlavním kořeni a teprve druhý rok kvete.

    Petržel můžeme pěstovat i speciálně vyšlechtěnou pro tvorbu listů, a to buď hladkých, nebo kadeřavých. I listové varianty jsou dvouleté.

    Petržel je typická svou chutí a vůní, patří mezi zeleninu nejbohatší na vitamíny, minerály a další aktivní látky, to platí i o petrželové nati. S kerblíkem, pažitkou a estragonem je součástí směsi z francouzské kuchyně, tzv. fines herbes.

  2. Účinky petržele

    • Snižuje krevní tlak
    • Čistí trávicí trakt a zlepšuje trávení
    • Přispívá k rozrušování ledvinových kamenů a k léčení nemocí ledvin
    • Pomáhá zpomalovat či dokonce léčit oční nemoci
    • Je považována za afrodiziakum, zejména dámské
    • Reguluje menstruační cyklus
    • Posiluje správnou funkci srdce zejména při arytmiích
    • Velké dávky v těhotenství mohou způsobit předčasné kontrakce dělohy (běžné dávky nikoliv)
    • Kojící ženy a děti do 5 let také nesmějí přijímat velké dávky petržele
    • Velké množství petržele škodí i při akutních ledvinových kolikách
  3. Použití petržele

    Pokud pěstujeme kořenovou petržel, používáme v kuchyni celou rostlinu. Kořen zejména k přípravě polévek, omáček, dušených zeleninových směsí, bramborového salátu, pomazánek. Petržel můžeme podávat i jako samostatné hlavní jídlo, například pečenou.

    Listovou petrželku používáme jako koření (do jídla přidáme až po dovaření) nebo jako dekoraci jakéhokoliv slaného pokrmu). Hladkolistá petrželka je jemnější a hladší než petrželka kudrnka.

    K léčení lze použít celou rostlinu. Připravujeme z ní nálev, víno, případně odvary.

  4. Jak pěstovat petržel

    Petržel sejeme brzy zjara. V případě listové petržele lze zakoupit i sazeničky. Sejeme do záhonu nebo do nádob. Pokud chceme na balkoně vypěstovat kořenovou petržel, musíme zvolit velkou a hlubokou nádobu. Petržel si nepotrpí na přílišné hnojení. Zaléváme méně často, ale o to vydatněji. Jakmile rostlinky kořenové petržele dorostou do cca pěti centimetrů, vyjednotíme je.

    Listy petržele sklízíme po celou vegetační sezonu, kořeny až po dorostení, nejdříve v červenci (pokud jsme včas vyseli). Druhý rok zjara začne listová petržel obrážet velmi brzy. Kudrnka je zelená dokonce i celou zimu. Pokud petrželku pěstujeme doma, roste bez přestávky.

    Petržel špatně roste vedle salátů a naopak.


Zatím žádné komentáře


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.