Šalvěj → návod na pěstování, účinky, použití

Lenka Rutteová
Publikováno 1. prosince 2022
  • Šalvěj má antibakteriální účinky a mírní záněty dásní i zubů
  • V kuchyni se používá jako koření pro masové a sýrové pokrmy
  • Pěstovat ji lze v květnících i v záhonech, vyžaduje plné slunce

Šalvěj

Šalvěj → návod na pěstování, účinky, použitílatinsky salvia officinalis

Šalvěj lékařská je vytrvalou, silně aromatickou rostlinou, která dorůstá spíše do tvaru polokeře než klasické byliny. Lodyhy dřevnatějí a rostlina je schopná narůst až do cca 70 cm. Listy mají typické šedoplstnaté pokrytí, a to zejména v mládí. Díky tomu listy mají stříbrošedou až zelenou barvu. Květy jsou typicky fialové, někdy bílé.

Šalvěj pochází z jižní Evropy, ale je schopná u nás přezimovat. Jen potřebuje přikrývku z chvojí nebo textilie. Ve volné přírodě se u nás nachází šalvěj luční, která má velmi podobné účinky, ale jsou mnohem slabší.

Šalvěj lékařská má nepřebernou škálu účinků. I proto se tak jmenuje – své jméno získala jako odvození od slovesa salvare neboli vyléčit, spasit.

Účinky šalvěje

  • Má antibakteriální účinky
  • Mírní záněty dásní i zubů, zpomaluje parodontózu
  • Mírní projevy dlouhého ležení (proleženiny)
  • Celkově posiluje tělo
  • Preventivně pečuje o celý organismus, zejména působí proti vzniku mrtvice
  • Mírní pocení, i to noční
  • Povzbuzuje chuť k jídlu
  • Léčí nemoci horních cest dýchacích, záněty mandlí i hrtanu
  • Čistí krev
  • Ředí hleny a pomáhá jejich odvádění z těla
  • Mírní nadýmání
  • Mírní reakci po bodnutí hmyzem
  • Snižuje produkci mateřského mléka
  • Zklidňuje nervový systém, mírní zejména třes končetin
  • Je mírně jedovatá díky obsahu thujonu, proto vnitřní užívání je ve velkém množství nevhodné
  • Zcela nevhodná pro těhotné ženy – v prvním trimestru těhotenství, později je možno užívat zevně

Použití šalvěje

V kuchyni používáme šalvěj jako výrazné koření pro masné a sýrové pokrmy. Šalvěj výborně dochutí zejména vepřové, husí i krůtí maso nebo divočinu. Výborná je k přípravě bylinkového másla, zeleninových sýrů nebo kořeněných omáček. Slané koláče se sýrem a šalvějí jsou přímo neodolatelné. Paštiky se po šalvěji chuťově rozzáří.

V léčitelství používáme šalvěj čerstvou nebo sušenou. Lze i zamrazit. Používáme listy, celé lodyhy i zvlášť jen květy. Listy se sbírají před rozkvětem, v květnu a červnu v poledne za suchého a slunného dne. Touto dobou totiž obsahují nejvíce silic. Květy sbíráme, když jsou plně rozvinuté.

K léčení používáme odvary, čaje, výluhy, octy, vína, koupele nebo čerstvé rozdrcené listy.

Jak pěstovat šalvěj

Šalvěj ráda roste v květnících i v záhonech. Potřebuje plné slunce. Půdu nepotřebuje nijak bohatou, zcela si vystačí s běžným zásobením živinami. Neměli bychom ji příliš přelévat.

Množit ji můžeme semeny, ale rychlejší je řízkování. Šalvěj dobře rozmnožíme i tak, že výhon přihrneme do země a on pustí kořínky. Výhon pak odstřihneme, sazeničku vyryjeme a máme novou, již zakořeněnou rostlinku.


Zatím žádné komentáře


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.