Stévie → Návod na pěstování, účinky, použití
- Stévie působí antibakteriálně a pomáhá v hojení ran
- V kuchyni se používá jako náhrada cukru
- Při pěstování vyžaduje teplo a světlo
-
Stévie
latinsky Stevia rebaudiana
Můžeme ji znát i pod názvy Stévie cukrová, sladká tráva nebo medové lístky. Jde o světlomilnou jihoamerickou tropickou rostlinu s bílými květy. U nás v přírodě v žádném případě neroste, je pouze pěstovaná, doma za oknem, letnit ji lze na balkoně.
Známe ji především jako náhražku cukru, má i léčivé účinky. Nenabízí však plnou cukrovou chuť a navíc nejsou její účinky ještě zcela prostudovány. Pro běžné použití v domácnosti jistě vhodná je, použití průmyslové má stále dost otazníků.
-
Účinky stévie
- Zvyšuje citlivost organismu na inzulín, může pomoci zvýšit tvorbu inzulínu
- Působí antibakteriálně
- Pomáhá v hojení ran
- Snižuje únavu, protože nezatěžuje tělo cukrem
- Dobře působí na sliznici dutiny ústní a na zuby – lze použít jako ústní vodu
-
Použití stévie
Zejména v kuchyni pro oslazení všeho, co osladit chceme. Do čaje či kávy nebo do vody stačí přidat několik podrcených lístků a je hotovo. Můžeme si také vyrobit sladkou vodu pro dochucování potravin. Necháme hrnek sušených stéviových listů několik dní louhovat v půl litru převařené vody. Pak scedíme a uchováváme v lednici.
V léčitelství používáme také sladkou vodu, případně oslazený alkohol. Na rány přikládáme lístky, případně kapeme koncentrát.
-
Jak pěstovat stévii
Stévie vyžaduje teplo a světlo. Tomu musíme přizpůsobit i její pěstování. Vždy jen v přenosné nádobě a vždy v lehčích půdách s vysokým obsahem živin. Dobře jí bude ve skleníku.
V zimě stévii dáme do místnosti, kde je alespoň 10 – 15 stupňů Celsia. Během zimy vadne a přežívají jen kořeny, mráz ji zničí zcela. Pokud nezmrzne, na jaře znovu obrazí. Před zimou stévii vždy radikálně sestřihneme a úrodu zužitkujeme, listy by totiž stejně zašly. Na jaře si stévie zaslouží větší nádobu.
Pěstovat ji můžeme jak ze semínka, tak ze zelených nebo kořenových řízků, případně z odnoží.
Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.
Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.
Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.
Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.
Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.
Zatím žádné komentáře