Tymián → Návod na pěstování, účinky, použití
- Tymián má antibakteriální účinky a mírní revmatismus
- Používá se jako dochucovadlo slaných pokrmů
- Rostlina je nenáročná na vláhu, vyžaduje sušší a slunné stanoviště
-
Tymián
latinsky thymus vulgaris
Tymián obecný je v podstatě druhem mateřídoušky pocházejícím ze Středomoří. Na rozdíl od mateřídoušky mu však dřevnatějí lodyhy. Někdy bývá nazýván též mateřídouška dymián. Tymián roste do tvaru nízkého polokeře, přibližně 30 cm vysokého. Kvete drobnými, převážně fialovými květy.
Tymiány dokáží vonět nejen klasicky mateřídouškově, ale také například citrónově, pomerančově a ještě po mnoha jiných druzích ovoce. U nás tymián dobře přezimuje a snese pěstování i v nádobách umístěných na balkoně, dokonce i doma za oknem.
-
Účinky tymiánu
- Pomáhá při nemocech nervů, dokonce i nervu trojklanného
- Má antibakteriální účinky
- Reguluje menstruaci a napomáhá dobrému průběhu porodu
- Posiluje cévy a pomáhá při rekonvalescenci po mrtvici
- Mírní revmatismus
- Posiluje svaly
- Léčí močovou soustavu
- Pomáhá proti únavě, zlepšuje trávení
- Při infekcích snižuje otoky sliznic a usnadňuje dýchání
- Podporuje tzv. duševní svěžest
- Léčí otoky, podlitiny
- Léčí dolní cesty dýchací
- Pomáhá při nespavosti
- Mírní průběh epileptických záchvatů
- Dokáže omezit chuť na alkohol
- V posledním trimestru těhotenství by se nemělo jeho užívání přehánět
-
Použití tymiánu
Tymián používáme v kuchyni jako vynikající dochucovadlo slaných pokrmů. Tymián výborně dochutí bylinkové máslo, masa, slané koláče. Hodí se například zejména na pizzu, do omáček k těstovinám, ale také do nejrůznějších dipů. Před použitím jako koření rozmělníme suché listy v dlaních.
Spolu s bobkovým listem je součástí bylinkové kytičky bouquet garni. Najdeme jej jako koření v kuchyních Španělska, Francie, Itálie, Řecka, ale i Albánie a Balkánu.
V léčitelství jej používáme v mnoha formách. Jako čaj, odvar, koupel, tinkturu, olej, bylinný polštářek nebo dokonce i sirup.
-
Jak pěstovat tymián
Pěstování tymiánu je jednoduché. Vzhledem k původu ve Středozemí se jedná o rostlinu nenáročnou na vláhu. Uvítá sušší a slunné stanoviště, včetně pěstebních nádob. Ani výživa nemusí být nijak bohatá.
Tymián sklízíme těsně po rozkvetení, v poledne za plného slunce. Nať sestříháme a usušíme, později odrhneme. Na zimu tymián raději překryjeme netkanou textilií, nemusel by zvládnout větší holomrazy.
Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.
Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.
Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.
Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.
Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.
Zatím žádné komentáře